Reçine ithalatının önüne geçilip yerli reçine ile reçine firmalarının ihtiyaçlarının karşılanması için Orman Genel Müdürlüğü, 2017-2021 yılları arasında uygulanmak üzere Reçine Eylem Planı hazırladı. Plan çerçevesinde Denizli Orman bölge Müdürlüğü de reçine noktasında zengin ağaçlık bölgeleri tespit ederek üretimin fitilini ateşledi.

Bu eylem planı kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Deniz ‘in de verdiği destekle geçen yıl Sarayköy İlçesi Tırkaz mevkiinde reçine üretimine uygun 155 hektar alanda 5 bin ağaç belirlendi. Müdürlük reçinenin toplanmasında görev alacak işçi ve köylüleri eğiterek 3 ay önce üretim çalışmalarına başladı. Ağaçlara gerekli teknik müdahaleler yapılarak reçine üretimi yapıldı. Uygulanan teknikle ağaçlardan reçine adeta sağıldı.

HASAT TÖRENİ DÜZENLENDİ

Belirlenen bölgede ilk kez reçine üretimi başladığı için Denizli Valisi Hasan Karahan, Sarayköy Kaymakamı Fatih Akkaya, Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu’nun katılımıyla hasat töreni gerçekleştirildi. Vali Karahan bir ağaçtan reçine hasadı yaptı. Reçine bölgesinden bu yıl  5-6 ton civarında reçine üretimi beklenirken eylem planına göre 2021 yılı sonuna kadar her yıl ortalama 20 ton reçine üretimi öngörülüyor.