Trafik canavarı yaşamdan hayat koparmaya, binlerce insanı sakat bırakmaya, aileleri keder içine itmeye devam ediyor. Trafik kazaları verileri savaş alanlarını aratmıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın yayımladığı istatistiklere göre bu yılın 8 aylık döneminde ülke genelinde yaralamalı ve ölümlü 146 bin 159 kaza yaşandı. Maddi hasarlı kaza sayısı ise 181 bin 270 kaza kayıtlara geçti.  Toplamda ise ülke genelinde 327 bin 429 kaza yaşandı. Talihsiz kazalarda 2 bin 168 kişi hayatını kaybederken 143 bin 991 kişi ise yaralandı. Veriler ise insanı ürkütmeye yetti. Kazalarda hurdaya dönen araçlarla milyonlarca lira buhar olup uçtu.

DENİZLİ VERİLERİYLE YÜREK BURKTU

Verilere göre aynı dönemde Denizli’de yaşanan kazalarda bu kadarda olmaz dedirtti. 2 bin 753 ölümlü-yaralamalı kazanın yaşandığı Denizli’de 2 bin 881 maddi hasarlı kaza yaşandı. Toplamda 5 bin 634 kazanın meydana geldiği Denizli’de yılın 8 aylık döneminde 52 kişi trafik canavarına kurban gitti. 4 bin 644 kişi ise kazalarda yaralandı. Bu veriler 2018 yılında dahi toplumda trafik bilincinin yeterince oluşmadığının göstergesi oldu. Hız başta olmak üzere trafik kuralarının hiçe sayılması kazaların yaşanmasına neden oldu.

KAZA NEDENLERİ

Verilere göre kazaların meydana geliş nedenleri ise sırasıyla şöyle, “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, Kavşak, geçiş önceliğine uymamak, Doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, Arkadan çarpmak, Manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak, Kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak, Taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, Alkollü olarak araç kullanmak, Kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymamak ve Şerit ihlali yapmak.”

ÖZKAN TOKMAK