Denizli Baro Başkanlığının 2020 Ekim ayında yapılacağını duyurduğu seçimli olağan genel kurulu koronavirüs tedbirleri çerçevesinde pandemi nedeniyle iptal edilmiş ileri bir tarihte yapılması uygun görülmüştü. Baro Başkanı Müjdat İlhan, yönetim kurulu üyeleri, başkanlığa aday isimler ve çevreleri duruma itiraz etmiş, İdari Mahkemeye seçimlerin yapılabilmesi için yürütmeyi durdurma davaları açılmış ancak, avukatlar bir sonuca ulaşamamıştı.  Dahası Baro yönetimi olağan genel kurulun Aralık 2020 tarihinde yapılması için gün belirledi. Ancak yine salgın nedeniyle genel kurul iptal olmuş ve seçimler gerçekleştirilememişti.

3. KEZ DE İPTAL OLDU

Sonrası 10-11 Nisan tarihlerinde yani bu hafta sonu genel kurul tarihi planlanmıştı. Denizli orta riskli sarı kategoriden, salgının bir anda yükselmesiyle yüksek riskli turuncu kategoriye geçiş yaptı. Hal böyle olunca da Denizli’de hafta sonları Pazar günü, sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı. Yüksek Seçim Kurulu, sokağa çıkma kısıtlamasıyla Denizli Barosu’nun olağan genel kurulunun bu tarihte yapılmasını iptal etti. 3. kez iptal ile karşılaşan avukatlar, durum karşısında adeta şok yaşadı.

“BU BİR GARABETTİR”

Derneklerin, siyasi partilerin genel kurul yapmalarına müsaade edildiği bir süreçte, 3 kez Baroya yönelik iptal tutumunu bir hukuki garabet olarak adlandıran Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, yine seçimleri gerçekleştirebilmek için İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurmak için 2 ayrı dava açtıklarını söyledi. Durum karşısında şaşkın olduklarını belirten İlhan, baro seçimlerinin yapılabilmesi için Denizli Valiliği, Merkezefendi Kaymakamlığı, İl Hıfzıssıhha Kurulu başta olmak üzere her kapıyı da çaldıklarını duyurdu.

Avukatların sokağa çıkma kısıtlaması bulunmadığını belirten İlhan, “Biz demokratik sürecin işlemesini, meslektaşlarımın sandığa giderek oy kullanma hakkını yerine getirebilmesi için tüm platformlarda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Düşünün, binlerce kişinin katılarak siyasi kongrelerin gerçekleştiği bu süreçte baronun bu tutumla karşı karşıya kalması hukuki bir garabetten öte bir şey değildir, hak gaspıdır. 3 kez üst üste olağan genel kurulumuzun ertelenmesi akla, mantığa, izana sığmamaktadır. Avukatların sokağa çıkma yasağı bulunmamasına rağmen alınan bu karar, doğru değildir. Tüm çabalarımızla hafta sonu seçimlerimizi yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.