Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Uçarı Mahallesi’nde toprağın altından 1 aydır dumanlar çıkıyordu. Mahalle ovasında yaşanan esrarengiz olayda toprağın altından çıkan dumanlar, o bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından merak konusu olurken, bir yandan da endişe uyandırmıştı.  Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Jeoloji Mühendisi Burcu Şirin, Uçarı mahallesinde yaşanan esrarengiz olayın sebebini açıkladı.

Denizli’de haftalardır yanan toprağın gizemi çözüldü Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yaklaşık 1 aydır topraktan çıkan gizemli dumanların sırrı çözüldü. Jeoloji Mühendisi Burcu Şirin, 2019 yılında meydana gelen depremin ardından bölgede sıkışan metan gazının topraktan sızdığını açıkladı.

"GAZLAR BU TÜR OLAYLARA SEBEP OLABİLİR"

Şirin, “20 Mart 2019 tarihinde meydana gelen Acıpayam İlçesi Yeniköy Mahallesi Merkezli AFAD verilerine göre 5.5, Kandilli Rasathanesine göre ise 5.7 büyüklüğünde olan bir deprem yaşandı. Sonrasında ise büyüklüğü 4.4’e kadar yükselen artçılar devam etmişti.  20 Mart 2019 tarihinde Depremde en fazla etkilenen yerin Uçarı Mahallesi , “Zemin konusuna gelince Acıpayam Ovası eski bir bataklık. Yer altı su seviyesi yüzeye yakın. Depremin merkez üssü olan Yeniköy ile Uçarı Mahallerinde zemin kireç taşları yoğunlukta. Uçarı’da eski göl yatağı olması sebebiyle önemli bir nokta. Eskiden var olan gölsel çökelde bulunan bitkilerin bozulması ile bu gaz çıkışları gözlemlenmiş olabilir ayrıca 2019 Acıpayam depreminde merkez üstü depremin Yeniköy olmasına rağmen Uçarı’da hasarın daha fazla olduğunu gözlemlenmişti. Bu depremle faylarda yeni oluşan kırılmanın fayın hareketi ile yer altında sıkışan gazların bu tür olaylara sebep olabileceğini gösterir” dedi.