Denizli’de polis ve jandarma son dönemde gündemden düşmeyen tarihi eser kaçakçılarına göz açtırmıyor. Kısa yoldan köşeyi dönmek amacıyla, dağ, bayır, orman ve tarihi alanlar dahil birçok yerde kaçak kazı yapan şahısları, buldukları tarihi eserleri satmaya çalışan kişileri kolluk kuvvetleri gerçekleştirdiği operasyonlarla yakalayarak, adli mercilere sevk ederken, ülkenin tarihi mirasları ise müze müdürlüklerine teslim ediliyor.

PAHA BİÇİLEMİYOR

Öyle ki Denizli’de polis ve jandarma son 1,5 ay içinde birçok operasyona imza atarak, değer dahi biçilemeyen çok sayıda tarihi eseri kurtarmayı başardı. Denizli polisi, yasadışı yollarla ülkeye sokulan 4 adet papirüs yaprağı üzerine eski dönem yazıları ile yazılmış el yazması tarihi eser kitapları satmak isteyen zanlıları yakalamayı başardı. Değer dahi biçilemeyen kitap yetkilerle teslim edildi. Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı kitapların 1600-1700 tarihleri arası döneme ait olduğu ve yaklaşık 500-1000 yıllık kitaplar olabileceği, deri ciltli olup iç yapraklarının ergovan renginde olması ve içerisinde altın yaldızlı işlemelerin bulunması nedeni ile kitapların o dönem saray tarafından talep edilen ve sarayda kullanılan orijinal kitaplardan olduğu belirlendi.Diğer kitapların ise dünyayı çeviren burçlar ve Orta Asya Türkleri’nden Ejder burcu gibi burçların genelini ele aldığı, ayrıca hayat ağacı, çift başlı kartal, ölen kişilerin ruhları ile ilgili konular ile Hazreti İsa ve Meryem anayı konu ettiği ortaya çıktı. Dört kitabında orijinal oldukları, dönem, çağ ve içerik olarak ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiği aktarıldı.

BUDA HEYKELİ BULUNDU

Denizli Honaz ilçesinde ise Jandarma gerçekleştirdiği operasyonda  Roma dönemine ait; 1 adet 26 cm boyunda buda heykeli, 1 adet üzerinde aslan ve avcı figürleri bulunan 117 santimetreye ,107 santimetre ebatlarında mozaik ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eserler Denizli Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

SİKKELER VE AT HEYKELLERİ ELE GEÇİRİLDİ

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, tekstil işçisi olan bir kişinin elinde bulundurduğu tarihi eserleri yurt dışına satmak için müşteri aradığı bilgisine ulaştı.Polis zanlının arabasında yaptığı aramada, döşemeye gizlenmiş poşet içerisinde 50 sikke ve 3 at heykelciği buldu. Müze Müdürlüğü yetkililerince incelenen eserlerin, bakır, kurşun, bronz cinsinde olan sikke ve objelerin Roma, Helenistik ve İslami dönemler ile Bizans dönemine ait olduğu tespit edildi.

SİT ALANINDA KAÇAK KAZI

Denizli’nin Çal ilçesinde jandarma ekipleri, kısa yoldan zengin olma hayaliyle sit alanına girip kazı yapan  2 şüpheliyi yakaladı. Teşkilatlı bir şekilde kaçak kazı yaptığı görülen zanlıların yanlarında ise, 2 adet jeneratör, 2 adet hitli, 20 metre elektrik kablosu, 7 adet hilti ucu, 1 adet çakı ele geçti. Ancak hayallari yakalanmalarıyla kabus oldu.