Hünnap ülkemizde yeni tanınsa da dünyada özellikle Asya'da çokça tüketilen bir meyve. Faydaları ise saymakla bitmiyor. Çin ve Kore'de eski çağlardan beri geleneksel bir ilaç olarak kullanılan meyve insan vücuduna yararlı olan hemen her çeşit mineral ve vitamini içerisinde barındırıyor. Nezleden kansere her hastalık için şifa niyetinde olan bu meyveye ilgi ise büyük. Dünyada pek çok noktada yetişebilen meyvenin çıkış yerleriyse,  Lübnan ve Hindistan arasında kalan Güney Asya ve Çin'in merkezi olarak biliniyor.  Şimdi ise dünyanın dört bir yanında bulunan meyve ülkemizde Karadeniz'de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa'nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında bulunmakta. Tarım İl Müdürlüğü’nün verilerine göre Denizli’de 1330 ağaçtan yılda 124 ton hünnap meyvesi toplanıyor. Bu rakamda ülke üretimini 3’te birine eşit.

Birçok hastalığa şifa olduğu için "ölümsüzlük meyvesi" olarak bilinen, antioksidan özelliği ile de cildi genç tuttuğu için kimilerine göre de gençlik iksiri olarak anılan Hünnabın Çivril’de hasadı başladı.

İlçenin önemli geçim kaynaklarından hünnabın hasadı için sabah erken saatlerde bahçelere giden işçiler, ağaçların altına örtü serdikten sonra özel yapım sırıklarla hünnapları çırparak yere düşürüyor. Örtülerin üzerinden toplanan hünnaplar, yapraklarından ayrılarak satılmak üzere paketleniyor.

HÜNNABIN ÖZELLİKLERİ

İçerisinde %5 A vitamini, % 17 B vitamini türevleri ve % 83 C vitamini bulundurur. Potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından zengindir. Antioksidan özelliği ile cildi genç tutar. Hünnap, içinde antioksidan özelliği olan maddeler sayesinde karaciğer rahatsızlıkları ve çeşitli kanser türlerine karşı savaşan bir meyve. 100 gramında 79 kalori olan hünnap, tok tutma özelliğine sahip, hem de güçlü besin değerleri sayesinde kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmanıza yardımcı olur. İçerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir, kış aylarında görülen nezle, grip gibi hastalıklara karşı direnç sağlar. Kan dolaşımı hızlandıran ve düzenleyen özellikleri vardır. Vücuda giren zararlı maddelere müdahale eden Hünnap, vücuttaki kötü huylu hücrelerin çoğalmasını engelleyerek kanser tehdidine karşı korunma sağlıyor. Vücuda giren zararlı maddelere müdahale eden Hünnap, vücuttaki kötü huylu hücrelerin çoğalmasını engelleyerek kanser tehdidine karşı korunma sağlıyor. Hünnap kabızlık gibi derdi olanlara da deva, sindirimi kolaylaştırmak için tüketilebilir. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan meyve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlıyor.

Özkan TOKMAK