Denizli CHP İl Örgütü, Delikliçınar Meydanında Belediye önünde bir araya gelerek Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yüzde 20 su zammını protesto etti. Grup adına basın açıklamasında bulunan CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, “Gündemimiz Denizli Büyükşehir Belediyesince; Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti’nin Meclis üyelerinin red oyuna rağmen AKP ve MHP’li üyelerin oyları ile alınan içme suyumuza yapılan yüzde 20 zam. Suyumuza hep birlikte sahip çıkmak, tavrımızı ortaya koymak için Denizli halkı için buradayız. Bugün günlerden ‘Su’ ve bugün Denizlimizde artık her şey sudan ucuz! Bugün siz de konuşacaksınız, sesinizi duyuracaksınız, seçim vaatlerinde zam yok deyip, yüzde 20 zam yapanlara karşı susmama hakkınızı kullanacaksınız. Birlikte direneceğiz, beraber mücadele edeceğiz, suyun akışını değiştireceğiz” dedi.

BAŞKAN SORU YÖNELTTİ

Başkan Akbaba, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında yaşayan tüm hemşehriler adına şu soruları yöneltti; “Seçimlerden sonra yerleşim alanlarımıza yeni hatlar döşeyip başka yerlerden su mu getirildi? Sondajlarla alınan yeraltı suları şebekeye mi yoksa tarımsal sulamaya mı veriliyor? Kontrol var mıdır? Yoksa kullanımlar kaçak mıdır? Bu zam göz yumulan kaçak kullanımların faturası mıdır? DESKİ marifetiyle alınacak bu zamlı tarife paraları Büyükşehir Belediyemizin bütçesine katkı için ya da denkleştirme için mi kullanılacaktır? Yüzde 20 su zammı sırasında kademelendirmelerde de ayarlamalar yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa bu da farklı bir zam yöntemi değil midir? İçme suyu için ne kadar borçlanma yapılmıştır? Bunun kamuoyu ile şeffaflık ve dürüstlük ilkesi gereği paylaşılması zorunluluk değil midir? Sıradaki zamlar park bahçe düzenlemelerine katkı payı, asfalt katkı payı, kaldırım düzenleme katkı payları adi altında ve yine fahiş oranlarda mı yapılacaktır? Yoksa 100 yılın alt yapı projesi bitti, borçları mı başladı? Yoksa bu zamlar alt yapı ve şebeke suyu hattı için alınan yüksek faizli fahiş kredilerin ödeme zamanı geldiği için mi yapılıyor? Yoksa yandaşa verilen usulsüz ihaleler nedeniyle yaratılan kamu zararlarının karşılanması için mi vatandaşın cebine göz dikiliyor? Yoksa ‘devletin malı, denizi bitirdiniz’ de onun için mi bu kadar yüksek oranda yüzde 20 zam yapılıyor? Tüm bu soruların cevabı yalan ve dolanla değil rakamlarla verilmelidir” dedi.

“SU ZAMMI ETİK DEĞİLDİR”

Başkan Akbaba, “Su bedelindeki artışa yönelik düzenleme yapılmadan 8 ay önce yapılan açıklamalarda, 2019 yılında su ücretlerinde artışa gidilmeyeceğini açıkça ifade edilmiştir. Bu açıklamadan kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen kullanılan tabirle suya zam yapılması, kamu görevlileri etik davranış ilkeleri ile başvuru usul ve esasları hakkında yönetmelik hükümlerine aykırı bir davranıştır. Bu zamlar ise insanımızın, hemşehrilerimizin yaşam hakkına müdahaledir. Ve yaşam hakkı kutsalımızdır. Artık yaşam hakkımıza dahi sınırlama getirenlere, yüzde 20 su zammına evet oyu verenler benim güzel hemşehrilerim, temiz kalpli, iyi niyetli ve samimi insanlarım haklarını helal etmeyecektir. Ve su gibi berhudar olmak isteyen Denizlililer soracaktır; bu zamlardan sonra günahlarınızı neyle yıkacaksınız?” dedi.