Denizli'nin geçmişine tanıklık eden yapıları restore ederek yok olmaktan kurtaran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Selçuklu döneminden kalma tarihi Yediler Türbesini restore etti. Denizli merkez ve ilçelerde yer alan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, 10 yıldan fazla süredir kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü İlbade Mezarlığı'nın bitişiğindeki Yediler Türbesi’nin restorasyonunu tamamladı. Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Denizli'ye hizmet veren ve son dönemde Türk tarihi bakımından çok önemli eserlerin keşfedildiği İlbade Mezarlığı'nın Açık Hava Türk Tarih Müzesi olması için çalışmalarını sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi yaptığı bu restorasyonla Denizli kültürel mirasına büyük katkıda bulundu.

“Geçmişimize sahip çıkıyoruz”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İlbade Mezarlığı'nın yanı başındaki Yediler Türbesi’nin Denizli’nin manevi kimliğine kazandırılmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. 10 yıldan fazla zamandır İlbade Mezarlığı'nda kazı ve restorasyon çalışmaları yaptıklarını, bugüne kadar binlerce mezar taşının üzerindeki yazıtların kayıt altına alınıp, zarar görenlerin onarıldığını belirten Başkan Zolan, “Köklerimizin olduğu, manevi değerlerimizin bulunduğu ve atalarımızın ebedi istirahatgahları buradadır. Bizlere düşen görev ise geçmişimize, bu değerlerimize sahip çıkıp onları gelecek nesillere aktarmaktır" dedi. Denizli'nin manevi kimliğini yansıtan eserlerden olan Yediler Türbesi'ni restore ederek, gelecek nesillere ulaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Osman Zolan, "Bize bu toprakları yurt eden ecdadımıza sahip çıkıp eserlerini koruyoruz. Bu topraklara emek veren, taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun” dedi.

YEDİLER TÜRBESİ

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2014 yılında kültür varlığı olarak tescil edilen Yediler Türbesi'ndeki mezarların dönemin Denizli beylerine, yöneticilerine ait olduğu kaynaklarda yazılıdır. Seyyah İbni Battuta 1333 yılında Denizli’ye geldiğinde İlbadı Mezarlığı yanındaki namazgâhta İnanç Bey'in eşiğinde bayram namazı kılınarak bayramlaşma töreni yapıldığı ve burada hayır yemekleri verildiğini anlatmaktadır. Bu nedenle bu türbenin İnançoğulları Beyliğine ait olduğu anlaşılmaktadır. Geçmişte İlbade Mezarlığı'nda yapılan kazı çalışmalarında bulunan M.1334 tarihli Şücaeddin İnanç Bey İbni Ali Bey adına yazılı kitabenin bulunması, bu kitabenin türbenin yanında olan bir yapıya ait olduğunu akla getirmektedir. Bundan dolayı bu türbedeki mezarların İnanç Bey ve ailesine ait olduğu aktarılmaktadır.