Açılış konuşmasını DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’nin yaptığı toplantının moderatörlüğü ise Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu tarafından gerçekleştirildi. Keçeci, yaptığı açılış toplantısında sanayicilerin üretim konusunda hevesli olduğunu ancak enerji ve maliyet kıskacından çıkamadıklarını dile getirdi. Yeşil dönüşümden, yeni OSB mevzuatına, hammadde tedarikinden enerji maliyetlerine kadar birçok farklı konunun görüşüldüğü toplantı 2 saat sürdü.

YEŞİL DÖNÜŞÜM TOPLANTIYA DAMGA VURDU

İhracatının çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiren bir kent olan Denizli’deki sanayiciler, ileride başlarına gelebilecek sınırda karbon vergisi uygulamasına takılmamak için yatırım yapmak istediklerini ancak bu yatırımlar için uzun vadeli ve faizsiz finansman ihtiyaçları olduğunu dile getirdiler. DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci de DSO olarak su verimliliği konusunda yapılan çalışmaları aktararak Denizlili sanayicilerin bu konuda bilinçlendiğini ancak ihtiyaç duyulan yatırımların ciddi miktarlara ulaştığını ve ülkemizin doğal kaynaklarını da korumak adına sanayicilerin bu konuda desteklenmeleri gerektiğini vurguladı. Bakan Yardımcıları Dönmez ve Büyükdede, bu konuda Bakanlığın çalışmaları olduğunu, şu anda ise %15 verimlilik sağlayan her yatırımın 5. Bölge desteklerinden faydalanabileceği bilgisini katılımcılarla paylaştı.

Denizli Sanayi Odası 6 ayda bir gerçekleştirdiği meslek komiteleri ortak toplantısında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 2 bakan yardımcısını ağırladı. Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Çetin Ali Dönmez’in katıldığı toplantıda sanayiciler, sektörleri ile ilgili problemleri bakan yardımcılarına aktardılar.

KUR DALGALANMALARINA KARŞI HEDGE YÖNTEMİ VURGULANDI

Kur dalgalanmalarının uzun vadeli siparişlerde kendilerini zarara uğrattığını belirten sanayiciler, bu dalgalanmalara karşı koruma talep etti. Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, bu konuda uzman finansal kurumlardan hedge hizmeti alınabileceğini belirterek tüm sanayicilere, hedging yöntemlerini finansçıları ile birlikte incelemelerini önerdi. Dönmez, hammadde konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin gelen soruları da not alarak ilgili Bakanlıklar ile görüşmeler yapacaklarını belirtti. Özellikle Soma Termik Santrali tarafından yapılan kömür tahsislerindeki eksik ve zamanında olmayan tahsislere ilişkin ilgili Bakanlık ile görüşüleceğinin belirtilmesi, üretim süreçlerinde kömür kullanan sanayiciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Toplantının kapanışında söz alan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, sorunları dile getirme fırsatı sundukları için bakan yardımcılarına teşekkür etti.