Türkiye ve İran arasında 2010 yılında imzalanan “Doğal Kaynaklar ve Su Havzası Yönetimi Mutabakat Zaptı” kapsamında 5 kişilik bir heyet Denizli Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti. Denizli’nin bal ve trüf ormanı zenginliği İran’da duyulurken, İran heyeti gelir getirici çalışmalarını kendi ülkelerinde geliştirmek için bilgiler aldı. FRWO’nun Orman ve Mera İşleri Bürosu Genel Müdürü Tarahhom Behzad başkanlığındaki heyet, Denizli’de başta trüf mantarı olmak üzere bal ormanları ve ormanlık alanı içinde meyvecilik faaliyetleri kapsamında 2 gün incelemelerde bulundu.

KİLOSU 100 İLE 1500 EURO ARASINDA DEĞİŞİYOR

Denizli, Türkiye ortalamasının üzerinde bir orman yapısına sahip bir konumda yer alıyor. İran heyeti, 7 hektarlık ormanlık alanda yetişen kilosu 100 ile 1500 euro arasında değişen siyah elmas olarak anılan trüf mantarını yerinde inceleyerek çalışmalarına devam etti.

Geçtiğimiz aylarda Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğanın koruyucuları olan arı türünün korunması ve organik bal üretiminin artırılması amacıyla Denizli’de 10 adet Bal Ormanı oluşturulmuştu. İran heyeti, bal ormanları hakkında bilgiler aldı. Özellikle Babadağ’da yer alan doğal kekik sahalarında tesis edilen Babadağ Bal Ormanından elde edilen kekik balları “Merkezefendi Şifa Balları” markasıyla satışa çıkmıştı.

DENİZLİ’NİN ZENGİNLİĞİNİ KENDİ ÜLKELERİNDE GELİŞTİRECEKLER

İran heyeti, Denizli Orman Bölge Müdürlüğündeki 2 günlük programın ardından Türkiye ziyaretini tamamlayarak ülkelerine döndü. Heyet, Denizli’nin zenginliği trüf mantarı, bal ormanları ve ormanlık alanı içinde meyveciliği olmak üzere gelir getirici çalışmaları kendi ülkelerinde geliştirecek.