Sandırası Koruma Platformu  uzun süredir gerek yasal başvurular, davalar ve gerekse basın açıklamaları ile yaptıkları protestolarını bu kez Sandıras Dağı’nın güneyinde  maden ruhsatı verilerek risk altına giren Muğla/Köyceğiz’e yakın Gökçeova Gölü kenarında gerçekleştirdi.

Etkinliğe; Muğla, Denizli, İzmir, Manisa, Beyağaç, Köyceğiz, Datça, Ortaca, Dalaman, Dalyan ve Seferihisar’dan doğaseverler katılırken; Gökçeova Gölü kenarında toplanan eylemciler göl kenarından pankartlar ve dövizler ile açık galeri olarak işletilen Olivin maden sahası önüne kadar yürüyüp burada basın açıklaması yaparak konuya bir kez daha dikkat çektiler.

Sandırası Koruma Platformu “Sandıras’a Sahip Çık!”  sloganı ile sosyal medya üzerinden planladığı bir etkinliği başarı ile gerçekleştirdi.

ETKİNLİKTE SERGİ VE KONSERDE VERİLDİ

Yoğun katılımın olduğu etkinlik kapsamında Gökçeova Gölü kenarında Köyceğiz den bir sanatçının “Sandıras  dağı flora-faunası”  konulu resimlerinden oluşan sergisi açılırken, Muğla Ortaca’dan gelen Grup Hayıt katılımcılara mini bir konser verdi. Katılımcıların konuşmaları, şiirler okunması ve konuya dair bilgi paylaşımlarının yapılmasıyla devam eden etkinlik akşam saatlerinde sonlandırıldı. 

Etkinlik ile ilgili açıklama Platform sözcüleri  “Neşe Yüzüak ve Murat Demirci “ tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada; “ Sandras Dağı ve çevresi ile dağın eteklerinden doğarak etrafındaki dört ilçemiz dahil tüm ekosisteme yaşam veren çok değerli su kaynakları telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip olur.  Buraları mesken tutmuş hayvanlar kaçar, bitkiler zarar görür, nesli tehdit altında olanlar yok olur.Turizmi 12 aya yayma ve hapsolduğu deniz-kum-güneş üçlüsünden kurtararak kırsal ve doğa turizmini geliştirme hedefleri sekteye uğrar.  Köyceğiz ilçesi ve Ağla, Çamovası, Çayhisar, Karaçam, Otmanlar, Pınar ve Sazak köyleri ile Beyağaç ilçesi ve köyleri sosyal ve altyapı sorunları yaşar. Her fırsatta ve ÇED raporunda kopyala yapıştır önümüze konan “maden projelerinin bölgemize getireceği kamu yararı…” tamamen dayanaksızdır, gerçekçi değildir, aldatmacadır “ ifadelerine yer verildi.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz” diyerek açıklamasını sürdüren grup, “Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetleri durdurun ve izinlerini iptal edin; Tampon bölge işlevi görecek Nitelikli Koruma Alanı belirlenmeden genişletilen “Kartal Gölü Doğal Sit Alanı  Kesin Korunacak Hassas Alan”ı, Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde Önemli Doğa Alanı çerçevesinde yeniden belirleyin ve böylece Sandras Dağı ve çevresinin tamamını koruma altına alın, Kendinize sorun: Bu dağlar kimin, maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı?”  diyerek tepkisini dile getirdi.