İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz Denizli Lisesi tarihi binasında oluşturulan Denizli İl Eğitim Tarihi Müzesinin açılış konuşmasında “Tüm öğretmenlerimizi saygı ve sevgi ile selamlıyor, 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum. Başöğretmen Atatürk’ün 4 Şubat 1931 tarihinde Denizli Lisesi’nde ziyaret etmiş olduğu sınıfı ve 2 tane daha sınıfı Eğitim Müzesi olarak tasarladık. Bu müze; geleceğimiz olan sevgili yavrularımıza geçmişlerini öğretebilmek ve daha iyi anlamalarını sağlayabilmek amacıyla hazırlandı. 3 aylık bir emeğin sonucunda ortaya çıkan bir müzedir. Materyallerin oluşturulmasında birçok öğretmenimizin büyük emekleri oldu. Çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Denizli Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, diğer protokol üyeleri ve misafirler tarafından Denizli İl Eğitim Tarihi Müzesi açılış kurdelesi kesildi.

Açılış kurdelesi kesilmesi sonrası Denizli Valisi Hasan Karahan, protokol üyeleri ve misafirler tarafından eğitim müzesi gezildi.

İl Eğitim Tarihi Müzeleri ile gençlerin; millî, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; sanat eserleri, müze ve anıtlar gibi millî değerlerimizi tanıyan, bugünkü yaşantıları ile geçmiş yaşantılar arasında nesneler aracılığıyla bağlantı kurarak, gözlem, mantık, hayal gücü ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmeleri amacıyla; Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde mevzuat hükümleri doğrultusunda her ilde bir “Eğitim Tarihi Müzesi"nin oluşturulması planlanmıştır.

Bu planlama çerçevesinde oluşturulan “Eğitim Tarihi Müzeleri” ile ülke genelinde müzelerin önemi konusunda başta eğitim camiamız olmak üzere toplumda farkındalık oluşturulması ve müzelerin okulların yaşayan bir birimi ve etkin bir öğrenme ortamı hâline getirilmesi amaçlanmıştır.

Bu amaç çerçevesinde; il genelinde eğitim tarihi açısından arşiv değeri taşıyan; evrak, doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf, video film, film şeridi, dia, eğitim araç ve gereçleri, özellikle geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri ile objeler il millî eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen okul veya kurumlarda toplanmış ve planlama kapsamında 81 ilde “İl Eğitim Tarihi Müzesi” kurulmuştur.