Dedeman Otel’de yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Görgüç, Tapu ve Kadastro 18. Bölge Müdürü Süleyman Özen, Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, PTT İl Müdürü Serdar Bursalı ve Denizli’deki ilçe muhtarları yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemenin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti. Müdürlük tarafından Denizli’deki ilçe muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantının detayları hakkında bilgi veren Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy; “18.05.2018 tarihinde yayınlanan ‘İmar Barışı’ ile beraber mevzuatımız çerçevesinde tüm Türkiye çapında imara aykırı olan bütün yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilmesi hakkında çalışma başlattık. Vatandaşlarımız kendi e-Devlet şifrelerini kullanarak girişlerini yapıyorlar. İskana, imara aykırı olan bölümleriyle ilgili yönetmelikte belirlenmiş olan bedeller üzerinden vermiş oldukları ücretlerini yatırdıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi olacak. Yapı Kayıt Belgesi’nin önemi nedir? Yeni yapılacak İmar Kanunu’nda verilecek cezalar artırılacak. Herkes ileride cezai işlemler ile karşılaşmamak için iskansız, imarsız tüm yapılarını kaydettirmek zorunda olacak. Mevcut yerlerin satılıp, alınması usulünde; il emlak müdürlüklerimiz, tapu müdürlüklerimiz ve belediyelerimiz bu konuda tebliğ ediliyorlar. Bu işte ilk adım Yapı Kayıt Belgesi’ni almak” diye ifade etti.

Vatandaşlara yardımcı olmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Büyüksoy; “İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmayla e-Devlet şifresini getiren tüm vatandaşlarımıza bir bilgisayar veriyor. O bilgisayarla danışman arkadaşımız yardımcı olarak sisteme girişleri sağlanıyor. PTT Müdürümüz ile de görüştük. Vatandaşların e-Devlet şifresi için artık PTT’ye gitmesine gerek kalmadı. PTT Müdürümüz personel  görevlendirdi. e-Devlet şifresi de bizim kurumumuzun bulunduğu yerden alınacak. Sonraki aşamada da vatandaşımızın başvurusunun kabul olduğuna dair mesaj gelecek. Bu mesajda; belirlenen belgelerin hangi bankaya, ne zaman yatacağına dair bilgiler olacak. Bunları yatırdıktan sonra vatandaşımız artık bize hiç gelmeden yine aynı e- devlet şifresini kullanarak Yapı Kayıt Belgesi’ni almış olacak. Daha sonraki süreçte bulunduğu yer hazine arazisi ise veya belediye arazisi ise bunları satın almak için ilgili il emlak müdürlüklerine, belediyelere, kat tapularını almak için de tapu müdürlüklerine başvuracaklar. Tapu Bölge Müdürlüklerimiz de ilçelerde vatandaşlarımıza yardımcı olunması için Kadastro Müdürlüklerine personel görevlendirildiler. Onlar da danışman olarak ilçelerde vatandaşlarımıza bilgi verecekler ve işlemlerine yardımcı olacaklar” dedi.

Vatandaşlara uyarıda da bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Büyüksoy şunları aktardı: “İmar Barışı’na yapılarında imara aykırı ve iskan olmasına engel herhangi bir sıkıntısı olan herkes başvurabilir. Ancak; ‘iki katlı binam vardı, beş katlı yaptım. Benim artık üç kat hakkım oldu, imara sahip oldum’ diye bir durum söz konusu değil. Bu İmar Barışı, ‘İmar Affı’ değil.  Mevcut pozisyonunuzu bildiriyorsunuz, kaydettiriyorsunuz ama bu imarda bir hak kazandırmıyor.”

Başvuruların 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Büyüksoy; “Para yatırmalar 31 Aralık 2018 tarihine kadar olacak. Vatandaş arsayı satın almak gibi bütün işlemleri diğer birimlerde yönetilecek. Tapuda, Belediyede, DESKİ’de, Aydem’de yapılacak olan işlemler ilgili kurumların mevzuatı geçerli olacak. Dolayısıyla yapıyı kaydettireceksiniz, legal hale getireceksiniz ondan sonra diğer işlemlerinizi yürüteceksiniz” dedi.