Mart 2016’da yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan İslami İlimler Enstitüsü’nün Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen açılış törenine devlet kademesinden Vali Hasan Karahan başta olmak üzere, 64. Hükümet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağ, İl Müftüsü Mehmet Aşık, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Metin Düz, Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer, Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, PAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulhamit Birışık, MHP İl Başkanı Cafer Birtürk, PAÜ Genel Sekreteri Doç.Dr. Mehmet Ali Sarı ve çok sayıda davetli katıldı.

Yapılan açılış konuşmalarının ilkini Denizli’de bir İslami İlimler Enstitüsü kurulması fikrini ortaya atan ve bunun kuruluşuna önayak olan Prof. Dr. Cevat Akşit yaptı. Açılış konuşmaları sırasıyla Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu ve Vali Hasan Karahan ile devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulhamit Birışık tarafından yapılan duadan sonra protokol üyeleri kurdeleyi kesip Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü’nün açılışını gerçekleştirdi. Vali Hasan Karahan başta olmak üzere tüm protokol üyeleri enstitüyü gezdikten sonra enstitünün yanında yer alan Müftü Arif Akşit Eğitim ve Kültür Vakfı Kütüphanesine ziyarette bulundular. Kütüphanede yaklaşık 200 yıllık olan ve onarımı tamamlanan özel yapım bir Osmanlı sancağı ile kütüphanede yer alan kıymetli el yazmaları incelendi. Yapılan ziyaretin ardından Prof.Dr. Cevat Akşit başta Vali Hasan Karahan olmak üzere, Denizli Milletvekili Dr. Sema Ramazanoğlu’na ve Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a üzerlerinde isimleri yazılan Yatağan yapımı kılıç hediye etti.

Türkiye’nin ilk İslami İlimler Enstitüsü olan Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü, 2500 m2 kapalı alanda bir idari kat ve yemekhane, on iki derslik, 25 araştırmacı kapasiteli 13 araştırmacı odası, bir kütüphane, 10 apart odadan müteşekkil misafirhane ve bir konferans salonu ile eğitim-öğretim hizmeti verecek. Beş katlı binada eğitim-öğretim ve araştırma hizmetinin yanında başka şehirlerden gelen öğretim üyelerine ve araştırmacılara iskân imkânı da bulunuyor. Bahar 2018 döneminde eğitim öğretim faaliyetine 14 öğrenci ile başlayan enstitü, 2018-2019 eğitim öğretim yılında açılışı yapılan yeni binasında hizmet verecek.