Türkiye’nin ilk Otizm Dostu Üniversitesi olan Pamukkale Üniversitesi’nde, Denizli Otizm Derneği ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımlarıyla düzenlenen toplantıda, üniversitenin ‘Otizm Eylem Planı’ çerçevesindeki yol haritası çıkarılarak, hedeflenen çalışmaların Denizli’de hayata geçirilebilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.

Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Duru’nun başkanlığında düzenlenen toplantıda konuşan Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, “Bu anlamlı girişimin hayat bulmasında desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Pamukkale Üniversitesi’nin sahip olduğu birikimi, özel çocuklarımızın ve de ailelerimizin yararına olacak şekilde harekete geçirilmiş olmasını son derece anlamlı ve mutluluk verici buluyorum” diye konuştu. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Dudu Karaman Dinç’in imzaladığı işbirliği protokolü çerçevesinde Özel Eğitim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi bölümlerinde görev yapan PAÜ akademisyenleri ve Denizli Otizm Derneği yönetim kurulu üyelerinin bir araya geldiği toplantıda; öğretmenler, öğrenciler ve veliler olmak üzere üç farklı hedef kitleye yönelik gerçekleştirilecek çalışmalar ele alındı.

HEDEF SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTEK VE İNSAN KAYNAĞI

Otizmli bireylerin ailelerine yönelik sürdürülebilir bir aile destek hizmeti uygulaması oluşturulması gerektiğini belirten Duru, Denizli Otizm Derneği’nin farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların arasına normal gelişim özellikleri gösteren çocukların dâhil edilmesini kapsayan ‘Tersine Bütünleştirme Yaz Okulu Programı’na katılan öğrencilerin velilerine psikolojik destek vereceklerini söyledi. Otizmli bireylerin toplumla bütünleşmesinin ilk adımının aileye destek vermekten geçtiğini söyleyen Duru, üniversite olarak farkındalık oluşturmanın yanı sıra otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatlarına dokunacak projelere imza atmak istediklerini vurguladı. Toplantıda velilere yönelik çalışmaların farkındalık oluşturma ve beceri geliştirme amaçlı psiko-eğitim grupları ve velilerin deneyimlerini paylaşacağı yaşantısal grup çalışmaları şeklinde yapılması kararlaştırıldı.

Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilecek çalışmaların da konuşulduğu toplantıda, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçilerek, sınıflarında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programları yapılandırılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. Tek bir oturumdan oluşan seminerlerden ziyade, öğretmenlerin ihtiyaçlarına dayalı olarak yapılandırılmış çok oturumlu programların sunulması konusunda Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği talebinde bulunulması görüşü ağırlık kazandı.

Toplantının bir diğer gündemi de otizmli çocuklar ve ailelerine kapsayan sürdürülebilir insan kaynağının oluşturulmasına yönelik öneriler oldu. Bu amaçla Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği anabilim dallarında ve Çocuk Gelişimi bölümlerinde öğrenim gören gönüllü öğrencilerden oluşturulacak gruplara eğitim verilmesine karar verildi. Duru, hedeflenen programların hem özel çocuklarımıza ve ailelerine yönelik sürdürülebilir insan kaynağı oluşturulabileceğini, hem de öğretmenlere yeni bir istihdam alanı yaratılabileceğini belirtti. Toplantıda ayrıca, otizmli çocuklara yönelik yapılacak çalışmalara; resim, müzik ve spor alanlarından akademisyenlerin de katılmasının Denizli Otizm Eylem Planı’na katkı yapacağı belirtildi.

OTİZM FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDAKİ PROGRAM TAKVİMİ:

10 Nisan Salı Saat 14.00

“Hayal Ortağı Arıyoruz: Fark et! Destek ver! Güçlendir!”, Konferans, Katılımcılar: Dudu Karaman Dinç, Burcu Bilik, Şükrü Çarkıt, Nuray Kazak - Eğitim Fakültesi-Engin Aksel Konferans Salonu.

11 Nisan Çarşamba Saat 20.30

“Temple Grandin”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

12 Nisan Perşembe Saat 20.30

“Benim Adım Khan”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

13 Nisan Cuma Saat 20.30

“Okyanus Cenneti”, Film Gösterimi, Pamukkale Üniversitesi-15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Meydanı Açıkhava Amfisi.

14 Nisan Cumartesi Saat 15.00

“Uçurtma Şenliği” ve “Tişört Boyama” etkinlikleri, Yer: Rektörlük Karşısı Çim Alan.