Gazetecilerin, pandemi sürecinin ardından bir de Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesiyle zor duruma düştüğünü belirten Urgancı, "Amansız pandemi koşulları pek çok meslektaşımızın işinden olmasına, pek çoğunun da "kısa çalışma ödeneği" adı altında neredeyse boğaz tokluğuna çalıştırılmasına neden oldu. Şimdi ise Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi sektörümüze son darbeyi vurdu. Zaten kıt kaynaklarla ayakta kalmaya çalışan gazeteciler, genelge ile yok olmaya itiliyor. Mesleğimiz adına kaygılarımız büyük. Öngöremediğimiz bir yere doğru gidiyoruz. Bu uygulamadan bir an önce dönülmesi gerekmektedir." dedi.

"MEDYA İŞLETMELERİ VE ÇALIŞANLARI TEHLİKEDE"

Medya işletmelerinin ve çalışanlarının tehlikede olduğunu söyleyen Urgancı, "Her işletmede olduğu gibi gelirler düşünce ve yeni gelir kaynakları bulunamayınca önce masraflar kısılır, ardından çalışan sayısı azaltılır ve ekonomik buhran atlatılamazsa işletme büyük zararlarla kapatılır. Aynı zamanda birer şirket olan medya kuruluşları tam da bu noktada. İşsiz kalan meslektaşımız ve kapanan yayınların sayısı her geçen gün artmakta. Medya sektörü maalesef yolun sonuna geldi." diye konuştu. 

Sansür kaygısı taşımayan gazetecilere herkesin ihtiyacının olduğunun altını çizen Urgancı, "Gazetecinin ana görevi kamu yararını gözeterek halkın doğru habere ulaşma hakkını korumaktır. Gazetecilerin her geçen gün içine battığı ekonomik zorluklar otosansürü tetiklemektedir. Ekonomik baskılarla bugün doğruları yazması engellenen gazeteciler, güç odakları değiştiğinde de yazamayacaktır. Gazetecinin doğruyu yazmasına herkesin, her kesimin ihtiyacı vardır. Gerekli önlemler alınmazsa halkın haber alma özgürlüğü, güç odaklarının iradesinden kurtulamaz." dedi.

"İNTERNET YASASI EKİM'DE ÇIKACAK"

Yakın zamanda çıkması beklenen İnternet Yasası hakkında da bilgi veren Urgancı, "YENİMEDYADER olarak, İnternet Gazetecileri Federasyonu'nda da, Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde temsil ediliyoruz. Federasyon çalışmalarında "internet yasası" geniş yer buluyor. Derneğimizin de içinde bulunduğu taslak çalışma tamamlandı ve yasanın Ekim ayında çıkartılmasını bekliyoruz. Yasanın çıkmasıyla birlikte nitelikli yayınların sayısının artacağını, basın emekçilerinin daha iyi koşullarda çalışabileceğini umuyoruz. Ayrıca Basın Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile internet medyasında çalışan meslektaşlarımız da resmen gazeteci sayılabilecek." diye konuştu.