Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi. BOTAŞ ise, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 20,4, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 50,8 ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 49,5 oranında artış yapıldığını açıkladı.

SOL Parti Denizli İl Örgütü elektrik ve doğalgaza gelen zamlara yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Sol Parti adına İl Başkanı Orhun Çoban yaptığı açıklamada; "Doğalgaz ve elektriğe yapılan yeni zamlarla enerjiye erişmek imkansız hale geliyor. Gıdadan barınmaya, ulaşımdan eğitim ve sağlığa en temel insani ihtiyaçlar dahi karşılanamıyor" ifadeleri kullanıldı. 5 maddede yapılması gerekenlerin aktarıldığı açıklamada, "Zamlar geri alınmalı, borç nedeniyle kimse elektrik ve doğalgazdan yoksun kalmamalıdır" denildi.

SOL Parti'nin açıklaması şöyle:

Denizli Müsiad İftarda Buluştu Denizli Müsiad İftarda Buluştu

"AKP ekonomi politikalarıyla yoksullardan zenginlere büyük bir servet transferi gerçekleştiriyor.

Mega şirketler büyük kar oranlarına ulaşırken emekçi halk zamlar altında inim inim inletiliyor.

Doğalgaz ve elektriğe yapılan yeni zamlarla enerjiye erişmek de imkansız hale geliyor. Gıdadan barınmaya, ulaşımdan eğitim ve sağlığa en temel insani ihtiyaçlar dahi karşılanamıyor.

Türkiye bu krizden çıkmak için öncelikle bu yağmacı, zengin dostu AKP iktidarından kurtulmak zorundadır.

Ancak bu da tek başına yeterli değildir! Bu piyasacı, sermaye yanlısı, zenginleri koruyan ekonomi politikaları terk edilmelidir.

Krizden halkçı bir çıkış mümkündür ve zorunludur. SOL Parti, aşağıdaki mücadele hedefleri doğrultusunda bunun için mücadele edecektir.

1- Zamlar geri alınmalı, borç nedeniyle kimse elektrik ve doğalgazdan yoksun kalmamalıdır. Asgari ücretin yüzde 10’una kadar faturalar kamu bütçesinden karşılanmalıdır. İnternet parasız olmalıdır. Enerji şirketleri başta gelmek üzere özelleştirilen tüm iletişim ve enerji üretim ve dağıtım yapısı kamulaştırılmalıdır.

2- Eğitim ve sağlık bir haktır, devlet eliyle herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli olarak sunulmalıdır. Servet biriktirme aracına dönüşmüş özel okul ve özel hastaneler kamulaştırılmalıdır.

3-Barınma haktır, devlet tüm öğrencilerin barınma sorununu ücretsiz olarak çözmelidir. Bunun için kamu kaynaklarıyla büyütülmüş tüm tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalıdır. Gençlerin KYK borçları silinmeli, icralar durdurulmalı ve ücretsiz eğitimin parçası olarak karşılıksız burs verilmelidir.

4- Herkese yurttaşlık temel geliri ödenmelidir. Her kişiye ülkenin yurttaşı, toplumsal varlıkların paydaşı olması sıfatıyla bütçeden yurttaşlık temel geliri ödenmelidir.

5-Halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere kademeli olarak servet vergisi uygulanmalıdır. Emekçilerin ödediği dolaylı vergilerin payı azaltılmalı, yıllardır yoksulların cebinden zenginlerin kasasına yapılan servet transferi sona erdirilerek servet vergisi hayata geçirilmelidir."