CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çal’da yanarak kül olan tarihi Gazi İlkokulu’nu TBMM gündemine taşıdı. Denizli Valiliği’ne bilgi edinme talebinde de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde; yangında sorumluluğu olanlar hakkında işlem yapılıp yapılmadığını, açıklamalara ve verilen sözlere rağmen neden restorasyonun başlamadığını, hangi kurumlar tarafından, hangi usullerle restorasyonun yapılmasının planlandığını sordu.

Önerge gerekçesinde “2019’un Mart ayında çıkan yangında büyük kısmı zarar gören Çal Gazi Paşa İlk Mektebi ismi ile bilinen Gazi İlkokulu yıllardır restorasyon yapılmasını beklemektedir. Tarihi binanın yanması ile ilgili 2020 yılında AKP Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız’ın ‘Takipteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüm. İlk fırsatta restorasyon çalışmaları yapılacak’ açıklaması kamuoyuna yansımıştır. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın Ağustos 2020’de yaptığı açıklamada ‘Gazi Mektebi’nin restorasyonu için Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihaleye çıkılarak yapılacağı” kaydedilmiştir’ ifadeleri yer alan Gülizar Biçer Karaca “Yapılan son açıklamanın üzerinden 7 aya yakın bir sürenin geçmiş olmasına karşın neden herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Yangınla kül olan tarihi Gazi Paşa İlk Mektebi’ne dair yanıt bekleyen sorular:

  1. Mart 2019’da tarihi Gazi İlkokulu’nda gerçekleşen yangının sebebi tespit edilebilmiş midir?
  2. Tarihi Gazi İlkokulu’nun Mart 2019’da çıkan yangında zarar görmesinde sorumluluğu olan kişiler tespit edilebilmiş midir? Bu kişiler hakkında herhangi bir idari ya da adli yaptırım işlemi uygulanmış mıdır?
  3. Tarihi Çal Gazi Paşa İlk Mektebi adıyla bilinen söz konusu binada oluşan zarar miktarı toplam kaç TL olarak tespit edilmiştir?
  4. Tarihi Gazi İlkokulu’nun restorasyon çalışmaları başlamış mıdır?
  5. Restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi Gazi İlkokulu binasının toplam restorasyon maliyeti kaç TL olarak belirlenmiştir?
  6. Tarihi Gazi İlkokulunun restorasyonu için ihaleye ne zaman çıkılacaktır? İhale hangi usüle göre yapılacaktır?
  7. Bakanlık olarak tarihi Gazi İlkokulu binasının restorasyonu için bir planlamanız var mıdır?
  8. Tarihi Gazi İlkokulunun restorasyonu hangi kurum tarafından yapılacaktır?
  9. Okulun restorasyon işleri tamamen Belediye ve Valilik tarafından yapılacağı iddiaları doğru mudur?