Denizliaktuel.com - Özkan Tokmak

Denizli’yi de ayağa kaldıran eğitim uçağının düşmesi sonrası süreç işlemeye devam ediyor. Çıldır Havaalanından kalkmasının ardından Aydın Karacasu İlçesi Ayçukuru Mevkii’nde düşen uçağın enkazında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım Ekibi kazanın; hava şartlarından mı, pilotaj hatasından mı, yoksa arıza kaynaklı mı gerçekleştiğinin tespiti için ön incelemelerini tamamladı. Daha detaylı incelemeler yapılması için kara kutu dahil parçalarla birlikte Ankara’ya dönen Kırım Ekibi, sonrasında raporunu yayınlayacak.

Geçtiğimiz Pazartesi günü saat 09.50'de Aydın Çıldır Havalimanı'ndan kalkan, eğitmen pilot Hamdi Yılmaz ve pilot adayı Merve Altun'u taşıyan Cessna 172 tipi uçaktan acil durum sinyali alınması, ardından radardan kaybolması sonrasında arama çalışmalarının düğmesine basıldı. Denizli’de ilk olarak Başkarcı Dağına düştüğü iddiasıyla bölge havadan karadan didik didik aranmış ama bir sonuca ulaşılamamıştı. Denizli, Aydın, İzmir ve Afyonkarahisar AFAD ekipleri, Denizli UMKE, itfaiye ve emniyet güçleriyle sivil toplum kuruluşlarından 150 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturulmuştu. 23 saat süren arama çalışmalarına ardından Denizli AFAD ekiplerince, 3 parça halinde Karacasu İlçesi Ayçukuru Mevkii’nde dik bir yamaca düşen uçak bulundu. Uçağın 2096 rakımında kayalıklara çarptığı, bu esnada da mürettebatın hayatını kaybettiği değerlendiriliyor. Pilotların cenazeleri, bölgenin sarp ve dik olmasının yanı sıra sis ve rüzgarında etkisiyle helikopterle değil, jandarma ve AFAD ekipleri tarafından taşınarak indirilmişti. Çıldır Havalimanı'nda düzenlenen törenin ardından ise, Yılmaz'ın cenazesinin memleketi Kayseri'de, Altun'un cenazesinin ise Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi.

KIRIM EKİBİ AÇIKLAYACAK

Arama çalışmaları sırasında uçağın nerede olduğunun sinyalini üreten Transponder’ın 6-7 bin fit yüksekliğin altında sinyal vermediği ve uçağın bölgeden geçen diğer uçaklara sinyal gönderdiği Elektronik Veri Bulucu (ELT) ile ilgili ise bir veri kayda alınmadığı gelen bilgiler arasında. Kazayı haber alır almaz  Denizli’ye gelen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım Ekibi kazanın; hava şartlarından mı, pilotaj hatasından mı, yoksa arıza kaynaklı mı gerçekleştiğinin tespiti için enkazda çalışmalarını başlatmıştı. Ekip, ön incelemelerinin ardından kara kutu dahil uçak parçalarını da yanlarına alarak Ankara’ya döndü. Kırım Ekibi, daha detaylı bir çalışmanın ardından raporunu yayınlayacak.