Çalışan gazetecilerin haklarının iyileştirilmesinin yıldönümü olarak 1961’den bu yana yalnızca ülkemizdeki gazetecileri onurlandırmak için ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlanıyor.  Ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeniyle sınıflar arası gelir makasının açıldığını söyleyen Urgancı, "Zenginin daha zenginleştiği, fakirin ise açlık sınırının altına itildiği günlerden geçiyoruz. Güncel gazeteciliğin bel kemiği internet medyası da, ayakta kalma mücadelesininde artık sona geldi. İnternet medyası, bırakın istihdam sağlamayı, ofislerinin günlük giderlerini karşılayamaz hâlde. Tek işi kamuyu doğru bilgilendirmek olması gereken gazeteciler, ekonomik zorlukları fırsata çeviren kimi odaklarca tahakküm alına alınmış, karın tokluğuna çalışmaya mecbur bırakılmış durumda. Unutulmamalıdır ki, gazetecinin doğruyu tüm çıplaklığı ile yazmasına herkesin ihtiyacı vardır." diye konuştu.

"GENÇLER ARTIK GAZETECİ OLMAK İSTEMİYOR"

Gençlerin meslek seçme aşamasında artık gazeteciliği tercih etmediğini söyleyen YENİMEDYADER Başkanı Serkan Urgancı, "Gazetecilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar ve siyasi baskıları gören gençler artık bu mesleği seçmiyor. Üniversitelerin gazetecilik bölümlerine başvuruların azaldığını, mezun olanların ise başka iş kollarına yöneldiğini görüyoruz. Haksız da sayılmazlar. Gençler bu mesleği seçmediği sürece de onların yarattığı boşluğu, gazeteciliği etik dışı hedeflerle kullanmaya çalışan kişiler dolduruyor." dedi.

"DEVLET DESTEĞİ ŞART"

Güvenilir haberciliğin tekrar tesis edilmesi için gazetecilerin devlet eliyle desteklenmesi gerektiğini belirten Urgancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun süredir İnternet Medyası Yasası'nın çıkmasını bekliyoruz. Dernek olarak yönetim kadrosunda bulunduğunuz İnternet Gazetecileri Federasyonu, yasanın çıkabilmesi için üstün bir gayret sergiliyor. Ancak ekonomik darboğaz ve küresel pandemi nedeniyle yasa çalışmalarının geri plana itildiğini görüyoruz. İnternet Medyası Yasası çıkmazsa, yakında gününü kutlayacağınız gazeteci kalmayacak. Evimize götüreceğimiz ekmeği değil, sadece haberciliği düşüneceğimiz, idealist gençleri etik değerlerle yetiştirebileceğimiz, gelişmiş ülkeler standardında teknolojik alt yapıya ulaşabileceğimiz, ötelenmeden, yaftalanmadan mesleğimizi yapabileceğimiz ve gazeteciliğin hak ettiği itibarı yeniden kazanacağımız günler temennisiyle, mesleğini icra etmeyi sürdüren tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."