2,5 yıl önce kurulan ve 3 ilin kan ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıkan Türk Kızılay Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Zafer Aydın, merkez hakkında bilgiler verdi. Aydın, “Türk Kızılay’ının kan hizmetleri bölümüne bağlı olarak 18 bölge kan merkezi ve 68 kan bağış merkezinde hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde ise 300 civarında sabit merkezimizde gönüllü bağışçılarımızın kan bağışlarını alarak bölgelerimizde ürünlerine ayrıştırıp, yine bölgelerimiz içerisindeki hastanelerimizin kan ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diyen Dr. Aydın, “Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü, yaklaşık 2,5 yıl önce, Ege Bölge Merkezi’nden ayrılarak 18. Merkez olarak kuruldu. Bizim bölgemize bağlı olarak Denizli, Uşak ve Muğla illeri mevcut. Bu 3 ilimizde yaşayan bağışçılarımızın kanlarını alıyoruz, günlük araçlarımızla bölgemize getiriyoruz. Bölge binamızın laboratuvarında kanlarımızı eritrosit, trombosit ve plazma olmak üzere ürünlerine ayrıştırıyoruz. Daha sonra yine bu 3 ilimizde bulunan yaklaşık 40 tane hastanemizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kan devamlı ihtiyaç olabilen bir malzeme” dedi.

İki noktaya dikkat çeken Dr. Zafer Aydın, “Birincisi kan acil değil, devamlı ihtiyaçtır. Dolayısı ile biz bağışçılarımızın düzenli bağışçı olmalarını talep ediyoruz. İkincisi, kan güvenliğinden bahsediyoruz. Yani güvenli kan olmalı. Güvenli kan olabilmesi için de yine kişilerin kendi iradeleri ile bağış yaptıklarında bu sağlanabiliyor ve bizde aldığımız kanları laboratuvarda tahlillerini yapıyoruz. Özellikle hepatit markerleri ve AIDS olmak üzere… Daha sonra bu tahlillerde bir sıkıntı olmazsa kanlarımızı Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan hastanelerimize veriyoruz” diye konuştu.

Türk Kızılay Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Zafer Aydın, “Zaman zaman yanlış bilgilendirmelere bağlı, yanlış yönlenmeler olabiliyor. Kan hizmetleri ile alakalı kafalarında bir soru olduğu takdirde bizler her zaman bu sorulara cevap vermeye hazırız. ‘Kan satılıyor mu?’ sorusu zaman zaman geliyor. Kızılay asla para almaz! Kaynağı başka yerde olmayan, tek kaynağı insan olan dokudan bahsediyoruz. Bu ve benzeri sorular olursa doğru kaynaklardan, bizlerden bilgi almalarını istiyoruz” diye ifade etti.