Denizli Büyükşehir Belediyesi, 17 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın zaferi ile sonuçlanan ve Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlayan Miryokefalon Savaşı'nın 842. yıldönümü dolayısıyla anma programı düzenleyecek. Etkinlikler kapsamında 17 Eylül 2018 Pazartesi günü saat 15:00’de Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda düzenlenecek panele Prof. Dr. Yusuf Kılıç, Prof. Dr. Turgut Tok, Prof. Dr. Mithat Aydın, Prof. Dr. Hasan Kara, Doç. Dr. Levent Kurgun ve Doç. Dr. İbrahim Balık konuşmacı olarak katılacak. Program daha sonra büyük zaferin yaşandığı Çivril ilçesinde devam edecek. 17 Eylül 2018 Pazartesi günü saat 20.00'de Çivril ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak program Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde yapılacak kortej ile başlayacak.

Kahramanlık türküleri seslendirilecek

Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları gösterilerinin sunulacağı anma programında Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sanatçılarının kahramanlık ve ağıt türkülerinin yer aldığı bir konser düzenlenecek. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'nin Türk tarihi bakımından da çok önemli bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Anadolu'nun Türk yurdu olması için Denizli'nin geçmişinde birçok zaferler olduğuna dikkati çeken Başkan Osman Zolan, "Bizler tarihimize sahip çıkacağız ve bunu gelecek nesillerimize aktarmaya devam edeceğiz. Çünkü geçmişini bilmeyen bir toplum geleceğine de yön veremez" diyerek, tüm vatandaşları düzenlenecek panel ve programlara davet etti.

Miryokefalon Savaşı ( 17 Eylül 1176)

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında, Denizli ilinin Çivril ilçesinde yapılmıştır. Miryokefalon, Anadolu Türk tarihinin kaderini belirleyen ve Anadolu'nun tapusunu Türklere tescillenmesini sağlayan bir savaştır. Sayı ve silah bakımından Türk ordusundan çok daha güçlü olan Bizans ordusu Türk Sultanı II. Kılıçaslan’ın dehası ve Türk savaş tekniğini devreye sokup mücadeleyi dağ geçitlerine çekmesiyle zaferle sonuçlanmıştır. 1071 yılında Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Türkler Miryokefalon Zaferi’nden sonra Anadolu’nun kesin olarak bir Türk yurdu olmasını sağlamışlardır. Bir Haçlı Seferi olan Miryokefalon Savaşıyla Türkler Anadolu’dan atılmayacaklarını bütün dünyaya ispatlamışlardır.