NAZİLLİ TV

Aydın’da yaklaşık 2 bin kadına gelir kapısı olan ve 19 kadının yaklaşık bir yıl önce kurduğu S.S. Efeler Diyarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Aydın Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı iş birliği ile Halk Ege Et Şubeleri’nde satışa başlamasıyla büyük ilgi görmüştü. Kooperatifin marka bilinirliğini artırma çalışmaları kapsamında Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi Kümealtı evler devlet karayolu kenarı Mola Akaryakıt İstasyonu yanında hizmete açtığı dinlenme tesisleri törenle açıldı. Kooperatif ürünlerinin satışının yanı sıra restoran ve kafe olarak hizmet verecek olan tesis açılış törenine, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

DESTEK VEREN KURUM VE KURULUŞLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Kooperatife ait dinlenme tesisi açılışına katılan herkese teşekkür eden S.S. Efeler Diyarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Müjgan Yıldırımkaya; "Yaklaşık 1 yıl önce çıktığımız bu yolda geldiğimiz noktayı sağlayan, her adımımızda yanımızda ve arkamızda varlığıyla bizi yüreklendiren yüreği de bileği de Efe olan, Topuklu Efe'miz, büyükşehir belediye başkanımız, gururumuz Özlem Çerçioğlu'na, gece gündüz demeden tüm maddi ve manevi yanımızda olan memleket sevdalısı adam gibi adam, sevgili eşim Sultanhisar Belediye Başkanı'mız Osman Yıldırımkaya'ya ve belediye meclis üyelerimize, Sultanhisar Belediyesi'nin fedakar personeline, ayrıca tarladan sofraya üretimin her aşamasında fedakarca çalışan tüm üye ve yaklaşık 2 bin tedarikçisiyle bizim idolümüz olan her daim desteğiyle, varlığıyla gurur ve onur duyduğumuz İzmir Köy-Koop Başkanımız Neptün Soyer hanımefendiye minnettarız."

‘KADIN İSTEDİ VE YAPTI’

Aydınlı kadınları kendileriyle iş birliği içerisinde çalışmaya davet eden Yıldırımkaya; “Bizler Cumhuriyet kadınları olarak Ata'mızın izinde gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olan cennet memleketimiz, Aydın'ımızın geleneksel yerel kültürünü yaşatmak, geçmişten geleceğe bir köprü oluşturmak, kadınlarımızın üreten çalışan bağımsız bireyler olarak sosyal hayatta layık olduğu yere gelmesini sağlayıp onları sosyal yardım kuyruklarından çıkarıp ekonomik özgürlüklerinin sağlanmasını hedefliyoruz. Bu yolda bizlerle yürümek isteyen, yüreği Efe tüm kadınları bizlerle çalışmaya davet ediyoruz. Kadın istedi ve yaptı, yapmaya da devam edeceğiz.” dedi. 

‘AYDIN EKONOMİSİNE VE ÇİFTÇİMİZE KATKI SAĞLAYACAĞIZ’

Kooperatif Başkanı olan eşi Müjgan Yıldırımkaya başta olmak üzere, kadın girişimcilere teşekkür eden ve kadınlara her zaman destek vereceğini söyleyen Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, “Bundan 1 yıl önce çıktığımız bu kutsal yolda, başarılı bir şekilde elimizden geleni yapmak suretiyle amacımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Sultanhisar ilçesi, Aydın’ımızın güzide ilçelerinden bir tanesi. Özellikle tarımsal anlamda, çayın haricinde üretemediğimiz hiçbir ürünü olmayan ilçelerden biriyiz. Biliyorsunuz Özlem Başkanımız ata tohumu noktasında köylerimizden toplatmış olduğu tohumları yetiştirmek suretiyle ciddi anlamda Aydın tarımına büyük destek vermektedir. Yine Neptün Başkanım, bundan birkaç ay önce bize aşağı yukarı 20 kg karakılçık buğdayı tohumu göndermişlerdi. O karakılçık tohumlarını bahçemize diktik. Şu anda yaklaşık 40 cm ebatında. İnşallah o karakılçık tohumlarını, aynı Özlem başkanımızın yaptığı gibi bölgemizde Sultanhisar’da bir meşale yakmak suretiyle Aydın’ımıza yayılmasını sağlayacağız. 500-600 kilogram alacağız. Seneye bunu onlarca kat arttırarak 20 ton hatta 50 ton yapmak suretiyle hem Aydın’ımızın ekonomisine, özellikle de çiftçimize katkı sağlayacağız hem de kooperatifimize gelir kaynağı olacak. Ben tüm katılımcılara sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Kooperatifimizin yolu açık olsun inşallah” diye konuştu.

‘TARLADAN SOFRAYA YANINIZDAYIZ’

İzmir’de 1960’larda örgütlenen, kadınla erkeğin bir arada tarlada çalışarak ama aynı zamanda o küçük kırsalda kalkınmanın emekçisi kadınla erkeğin kurduğu kırsal kalkınma kooperatifinin üst birlik çatı başkanı olduğunu hatırlatan İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, “Müjgan başkanımın dediği gibi kadın isterse yapar. Kuruluşundan bu yana da kadın başkan hiç olmamış. Birlik demek bütün kalkınma kooperatiflerinin üst çatısı demek. İzmir’de 20 binin üzerinde üretici ortağımız var. Dolayısıyla tarlada, söz alma mekanizmalarında kadın ve erkek bir arada toplumsal cinsiyet eşitliğinin felsefesi ve önderliğinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu birliğin başkanı olarak aldığım bayrağı gururla ileriye götürmeye çalışıyorum. Yanımızda yöremizde yetişebildiğimiz kadar bu yolda çalışan kadınlarla beraber dayanışma içinde olmayı istiyoruz. Çünkü kooperatifçiliğin birinci kuralı gönüllülük ve dayanışmadır. Elimizden geldiğince yanınızda olacağımıza söz veriyoruz. Tarladan sofraya yanınızdayız ve elinizi tutuyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘19 KOCA YÜREKLİ KADINA 2000 KADIN DESTEK VERDİ’

Aydın ekonomisinin yüzde 50'sinin tarıma dayalı olduğunu hatırlatan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da; "Aydın'da tarım deyince akan sular duruyor ve özellikle Kadın Kooperatiflerini de dün olduğu gibi bugünde destekliyoruz. 19 tane koca yürekli Kadın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in eşi sayın Neptün Soyer'in desteğiyle bugünlere geldi. Bugün o 19 kadına da 2000 kadının verdiği destekle kooperatifin tesisini açıyoruz. Herkesin emeğine sağlık, eline sağlık iyi ki varsınız” dedi.

‘KADINLARIN GÜCÜNDEN KORKUYORSUNUZ’

Türk Medeni Kanunu'nun 95. yıl dönümü vesileyle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnet duygusunu bir kez daha ifade ettiğini söyleyen Çerçioğlu; “Kadın ve erkek eşitliği bizim için çok önemli. Bu konuda bir üzüntümü de ifade etmek istiyorum. Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kadın-erkek eşitliğini simgeleyen soyut bir heykel yapmak istediğimizi belirttik. Maalesef AKP Büyükşehir Meclis üyeleri bu öneriye red oyu verdi. Soruyorum, kadın-erkek eşitliği soyut bir heykelle Aydın'ın belirli noktalarında simgelenmesinden neden rahatsızlık duyuyorsunuz? Sizler kadınlardan korkuyorsunuz, kadınların gücünden korkuyorsunuz. O büyük mücadelenin kıvılcımları bu topraklarda yakıldı. Bizler, kadıyla erkeğiyle cephede ve cephe gerisinde büyük mücadele verdik. Dün de verdik, bugün de veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kooperatif Başkanı Müjgan Yıldırımkaya ile davetliler tesisin açılış kurdelesini birlikte keserek incelemelerde bulundu. Çerçioğlu ve Soyer’in tek tek el işleri ile yöresel ürünleri incelediği tesiste kadınların el emeklerinin yanı sıra yerel yazarların kitaplarının ve yöreyi tasvir eden hediyelik ürünlerin de stantlarda yerini alacağı belirtildi. Başkan Yıldırımkaya, tesisin büyümesi için kadınları tesise ve kooperatiflerine beklediğini dile getirdi.