BALIKESİR (İGFA) - Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) görüntülü platformda yayınlanan ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ programına konuk olan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, üç yıl öncesine kadar İstanbul-Bursa-İzmir arasında sıkışıp kalan Balıkesir’in bakir bir görünüme sahip olduğunu, ancak otoban yolların hizmete açılmasıyla birlikte artan yatırımların şehrin gelişmesine hız kazandırdığını söyledi. 

Teşvikte 3’üncü bölge imkânlarından yararlanan Balıkesir’in 2’nci bölgeye taşınmasının çok erken olduğuna dikkat çeken Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, “Yeniden 3’üncü bölgeye alınmamızla ilgili bir düzenleme yapılırsa Balıkesir, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerden biri olur” dedi. 

"16 ÜRÜNDE COĞRAFİ İŞARET ALDIK"

COVID-19 pandemisi sürecinin Balıkesir Havalimanı’nda uçuşları sekteye uğrattığını, bunun dışında şehrin ulaşım alanında altyapısal bir eksiğinin kalmadığını anlatan Kula, “16 üründe coğrafi işaret aldık. Bu ürünleri e-ticaret, e-ihracat ve teknoloji alanındaki çalışmalarımızla dünyaya açıyoruz. 2022 yılı sonunda hizmete girecek Çanakkale Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü ile kavşak özelliğimiz daha da etkinleşecek. Ne yazık ki teşviklerde 3’üncü bölgeden 2’nci bölgeye alınmamız çok erken oldu. Ulaşım altyapısıyla yatırımların hız kazandığı bir dönemde Balıkesir için en önemli kayıp bu oldu. Ekonomi yönetiminden bu yönde düzenleme yapılmasını ve bir süre daha ekolojik büyüme hedefimiz çerçevesinde 3’üncü bölge teşviklerinden yararlanmak istiyoruz” diye konuştu.

"EVİRİLMEYEN DEVRİLİR"

2020’yi 615 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını, bu verinin 2023’te 1 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini anlatan Kula, “Her ilçesinde farklı değerler bulunan bir kente sahibiz. ‘Evirilmeyen devrilir’ anlayışındayız; ancak kontrollü büyümek istiyoruz. Son 3 ayda OSB’lerimize 30 yatırım talebi aldık. Yatırımların çevreci olmasını tercih ettiğimiz için seçici davranıyoruz. Balıkesir OSB’de dev arıtma tesisi yapımı başladı. Yanı sıra bölgeye gümrük kazandıracağız. Başta tarım ve hayvancılığa dayalı sektörde olmak üzere her alanda markalarla gündeme geleceğiz. Deniz, dağ, kültür, sağlık turizminde otel yatırımları almaya başladık. Bütün bunlar marka şehir olma projemizi güçlendirecek” dedi. 

DÖKME ZEYTİNYAĞI İHRACATI 

Bir gazetecinin ‘Geçtiğimiz yılın sonunda dökme zeytinyağı ihracatının yasaklanması zeytinyağı üreten şehir Balıkesir’i nasıl etkiledi?’ sorusunu yanıtlayan Kula, kararın saha gözetilmeden çıkarıldığını kaydetti. Kula, söz konusu kararın kademeli veya kotalı uygulanabilirliğine dikkati çekerek, aniden gelen yasaklamanın  sektördeki işletmelerimizi zora soktuğunu söyledi.