KAYSERİ (İGFA)- Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ın başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede, Kayseri tarihi hakkında bilgiler verildi. Kayseri’nin 1,5 milyon nüfusu olan bir bakıma turizmin, kültürün, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış zenginliği ile bilindiğine dikkati çeken Başkan Büyükkılıç, "Ticaretin ve sanayinin merkezidir, ticaret genlerimize işlemiştir. Üç organize sanayi, bir serbest olmak üzere bin 600 civarı endüstri merkezi mevcuttur. Kayseri’mize yaklaşık 20 kilometre ileride İpek Yolu üzerinde, Kültepe denilen merkezde yapılan kazılardan çıkan tabletlerde çek, senet, ticari anlaşmalar, gelin kaynana anlaşmaları gibi konuları içeren bu şekilde tabletler çıkmaktadır. Erciyes’imiz Kapadokya ile birlikte değerlendirilir. Geçmişte Kapadokya Krallığı’nın da merkezidir. Doğa harikası yapılar ve görseller söz konusudur” diye konuştu.

Kayseri ile ilgili detaylı bilgi veren Başkan Büyükkılıç, Büyükelçi Vacek’e Türkiye’nin ve dünyanın sayılı kayak merkezlerinden olan Erciyes Kayak Merkezi ile de ilgili bilgiler verdi. Kayak merkezinin Avusturya tarafından projelendirilip yapılmış, İspanya modeli ile de işletmeye alınmış merkez olduğunun altını çizen Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin ulaşım ve akıllı şehircilik, tarım ve hayvancılık ile ilgili yatırımları olduğunu, şehrin 140 ülkeye ihracat yapan bir endüstri merkezi olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE BAŞARILI BİR İŞ ORTAĞI”

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ise, Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti için başarılı bir iş ortağı olduğunu, pandemiye rağmen şu andaki ticaret hacminin yüksek seviyede olduğunu vurguladı. Vacek, ziyarette yaptığı konuşmasında, “Geçen sene COVID-19'a rağmen 2 milyar Euroluk bir ticaretimiz oldu. Şu anda Türkiye’de enerji sektörü üzerine 3 milyarlık euroluk bir ticaret, yatırım var. Çekler için en önemli yatırım noktalarından biri Türkiye. Enerji sektöründen farklı yatırımlar da var. Yeni yatırımcılar sürekli geliyor. Kayseri’de de yatırım olabilir ama önemli noktaya değinmek istiyorum. Belediyelerin yapacağı altyapı projelerinde de Çek’ler önemli görevler alabilirler” diye konuştu.

ÇEK BÜYÜKELÇİ, ERCİYES’İ İŞARET ETTİ

Türkiye’nin dost ve müttefik bir ülke olduğunu söyleyen Vacek, önümüzdeki yıl için kış turizmi ekipman üreticileri ve seyahat acenteleri ile beraber Erciyes’e ziyaret düzenleyeceklerini belirterek, "Tabi ki sadece yaz turizmi değil, kış turizmi olarak da Türkiye’de potansiyel görüyoruz. Aslında pandemi Türkiye’de kış turizminin canlanmasına neden oldu. Önümüzdeki yıl için kış turizmi ekipman üreticileri ve seyahat acenteleri ile beraber ziyaret düzenleyeceğiz. Erciyes bu noktalardan bir tanesi olacak. Belki burada küçük bir yarış organize edebiliriz" dedi.

Başkan Büyükkılıç, ziyaret anısına Büyükelçi Vacek’e KAYMEK kursiyerlerinin el emeği, göz nuru hazırladığı eserleri ile Kültepe Kaniş-Karum’da çıkan tarihi tabletlerin replikasını hediye ederken, Vacek de Büyükkılıç’a fincan takımı hediye etti. Ayrıca Büyükelçi Vacek’e Kayseri’nin yöresel lezzetlerinden pastırma ve gilaburu meyvesi ve suyu ikram edildi ve Kayseri’nin tanıtım videosu izletildi.  Kayseri'nin çeşitli yerlerinden çekilen 19 farklı astrofotoğrafın yer aldığı Gök Kubbe Astrofotoğraf Sergisi de ilgiyle inceledi.