DENİZLİ (İGFA) - Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, tarih, kültür ve doğa turizminde bölgenin merkezi konumunda olan Buldan’da tescilli yapıların ve sokaklarda restorasyon çalışmaları devam ederken, ilçede bulunan evliya ve alim mezarlarını da restore ederek kültür turizmine yeni bir alternatif sunmak için istediklerini açıkladı.

Padişah ve şehzadelerin üstlük, içlik, gelinliğini dokuyan Buldan’ın bir evliyalar ve ailemler kenti olduğunu vurgulayan Başkan Şevik,  geçmişi M.Ö. 2000'li yıllara dayandığını belirtti.  “Peygamber Efendimizin soyundan geldiği bilinen Seyit Ali Dedesi, Asıl adı Mehmet olan ve Hindistan’dan geldiği mesleği dokumacılık olduğu bilinen Bahçeli Dedesi, Süt Dedesi, Çarşı Dedesi gibi çok sayıda evliya ve alimin mezarı ilçemiz sınırları içerisinde yer almaktadır" diyen Başkan Şevik, "Türbeler geçmişe ışık tutmak açısından önemli yapılardır.  İlçemizde, bugüne kadar, yeri tespit edilen 22 Türbe ve yatır mevcut. Türbe ve yatırların restorasyon ve çevre düzenlemesini çalışmalarını ilk olarak Yenicekent Mahallesi’nde eski belediye hizmet binasının bahçesinde bulunan Emir Sultan Türbesi’nden başlayacağız" dedi.

Osmanlı dönemine ait türbenin sekizgen formlu olup, sekizgen kasnak üzerine oturan kubbe biçimde inşa edildiğine dikkati çeken Başkan Şevik, "Emir Sultan Türbesi olarak da bilinen türbenin kime ait olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Tripolis Kazı Başkanı Prof.Dr. Bahadır Duman Hocamızın Türbe ile ilgili araştırmaları devam ediyor.  Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek Hocamız ile Bahadır Duman Hocamızla birlikte koordineli olarak   fizibilite çalışmalarını tamamlayıp restorasyon projesini  en kısa zamanda hazırlayacağız. Türbe restore edilip, çevre düzenlemesi tamamlandıktan sonra, Tripolis’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak” diye konuştu.