DENİZLİ (İGFA) - Denizli Valisi Ali Fuat Atik, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100'ncü yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, esareti kabul etmeyerek bağımsızlığı için binlerce yıldan beri mücadele veren bir milletin en büyük zaferinin hürriyet olduğunu dile getirirken, "Böyle büyük bir mücadelenin kahramanları olan bir ecdadın mirasçıları olarak bugün bizlere düşen en büyük görev; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her türlü olumsuzluğa rağmen Kurtuluş Savaşı’nı kazanan atalarımızın bize bıraktığı bu cennet vatana sahip çıkmak ve İstiklal Marşı’mızı coşkuyla söyleterek ay yıldızlı bayrağımızı tüm dünyada dalgalandıracağımız büyük başarılar kazanmaktır. Bütünüyle aziz milletimizin karakterini yansıtan İstiklal Marşı’mızın kabulü vesilesiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi, Gazilerimizi ve vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u büyük bir minnet, rahmet ve saygıyla anıyorum" dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da 'milli şair' Mehmet Akif Ersoy’un edebi kimliğinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve istikbal adımlarını gelecek nesillere aktarmasında sonsuza dek var olacak İstiklal Marşı’nın benzersiz bir eser olduğunu dile getirirken, “Milli Şairimiz, ‘Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı; Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı’ dizeleriyle Türk milletinin vatanına olan sevdası ve düşkünlüğünü, kadim ve zengin tarihinden aldığı güçle asla başka bir boyunduruk altında yaşayamayacağını muhteşem bir coşkuyla anlatmıştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, kahramanlık dolu dizelerinin yer aldığı İstiklal Marşımız sadece o günü değil, geçmişi ve geleceği de en güzel şekilde tasavvur eden eşsiz bir yapıttır” dedi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da İstiklal Marşı’nın milli mücadele ruhunu en iyi anlatan büyük bir destan olduğunu belirtirken, “ Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin yazdığı büyük mücadeleyi ve destanı kaleme alan Mehmet Akif Ersoy, milletimizin adeta sesi olmuştur. Milli marşımız, yurdumuzun her bir köşesine yayılarak milletimize ilham olmuştur. Bizler, bütün bu zorluklara rağmen bize miras bırakılan bu topraklara, Türkiye Cumhuriyet Devleti’ne var gücümüzle sahip çıkacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği cumhuriyetten, istiklalden ve özgürlüğümüzden asla vazgeçmeyeceğiz. Milletimizin birliği, beraberliği ve vatan sevgisi, ülkemizin teminatı ve geleceğidir. Bu duygu ve düşünceler ile İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yıl dönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan, mille, bağımsızlık ve özgürlük uğruna büyük bir mücadeleye imza atan bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize ve gazilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum”diye konuştu.

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki şu ifadeleri kullandı:  “İstiklal sevgisi ile dolu Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. Yıl dönümünü kutlamaktayız. İstiklal Marşı, Kurtuluş mücadelemizde milletimizin yaptığı kahramanlıkların, yazdığı destanların dizelere dökülmüş halidir. Türk milletinin yurt ve bayrak sevgisinin, bağımsız yaşama tutkusunun, milli mücadelesinin hiçbir kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü ve kararlı olduğunun sesi olmuştur. İstiklal Marşı sadece geçmişimizi değil geleceğe dair hayallerimizi de kapsar. Bu nedenle özellikle gençlerimiz İstiklal Marşımızı dikkatlice, özümseyerek okumalı ve bir rehber olarak görmelidirler. Bu anlamlı gün dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy’u, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”

Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık da şöyle konuştu: “Türk Milletimizin bağımsızlığına ve değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilmesinin yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı’nda vatan topraklarımız işgal altındayken Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşımız Milletimizin azmini, kararlılığını, cesaretini, milli birlik ve beraberliğimizi en güzel şekilde ortaya koymuştur. Bizler de Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşımız ile ortaya koyduğu milli ve manevi tüm değerlere sahip çıkarak geleceğe aktarmaya devam edeceğiz. Milli mücadele ruhunu, Türk Milletimizin vatan sevgisini ve bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel şekilde ortaya koyan İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'u ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum."

Buldan Belediye Başklanı Mustafa Şevki de şu açıklamayı yaptı: " Ergenekon'da demir dağı eriten körüğün nefesi, baş eğmeyen bir milletin gür sesi; Mehmet Akif'in mısralarında can buldu. İstiklal Marşı yazarı ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milletvekilleri arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı sonrasında TBMM tarafından talep edilen İstiklal Marşı'nı hiçbir menfaat kabul etmeden yazmış ve Yüce Türk Milletine bağışlamıştır. Mazinin yarınlara ‘Korkma!’ diyerek seslenişi; 100 yıl önce bugün, İstiklal Marşımız oldu. "Nazlı hilal" uğruna can verenleri ve Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyorum ” dedi.