HATİCE TÜRKAN (BATMAN SONSÖZ)

Batman'ın Hasankeyf ilçesinin tek konaklama tesisi olan Uygulama Oteli, misafirlerini bambaşka diyarlara götürüyor. Dicle Nehri manzaralı Doğu Terası’nda kahvenizi keyifle yudumlayabiliyorsunuz. Personelleri, aileniz gibi, sıcak ve samimi. Otelin köşe bucağı, otantik malzemelerle süslenmiş, tarihi dokuyla bütünleşmiş. Hasankeyf Meslek Yüksek Okulu ile suni bir bağı var Uygulama Oteli’nin. Aşçılık Bölümü Öğrencileri, burada hem staj görüyor hem teorik-pratik tecrübe ediniyor. Uygulama Oteli, kamu kurumları, sivil vatandaşlar, yerli-yabancı turistler, engelli turistler herkese sadece konaklama için değil yemek için dahi açık. Şimdi gelin Uygulama Oteli'ni ve Erşad Tan'ı yakından tanıyalım...

-Kendinizi tanıtır mısınız?

 

“1985 Siirt doğumluyum. Orta ve lise eğitimimi Batman’da tamamladım. 2012 yılında Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümünde lisans eğitimi aldım. Aynı yıl içinde Çırağan Sarayı'nın Restoran Bölümü’nde garsonluk yaparak iş deneyimi edindim. Eğitimimi tamamladıktan sonra Batman’da bulunan özel işletme 3 yıldızlı bir otelde resepsiyon memuru ardından da Genel Müdürlük yaparak kariyerimi sürdürmeye devam ettim. 2020 yılı itibariyle de Batman Üniversitesi Hasankeyf Meslek Yüksek Okuluna Öğretim Görevlisi olarak atandım. Aynı yıl içinde Batman Üniversitesi Hasankeyf Uygulama Otelinde müdür olarak görevlendirildim. Ve halen aynı otelde görevimi sürdürmekteyim”

TURİSTLER, DİCLE MANZARALI BİR OTELDE AĞIRLANACAK

-Oteliniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

“Tesisimiz, Hasankeyf’in mimari dokusuna uygun şekilde restore edildi. Bölgede son derece uyumlu, Dicle Nehrine manzaralı bir otel. 98 yatak kapasiteli 49 odamız mevcut. 20 personelimizle hizmet veriyoruz. Misafirlerimizi, oda ve kahvaltı hizmeti dışında, hafta sonu da ailece kahvaltı yapabilecekleri, serpme kahvaltı yapabilecekleri bir konseptimiz var. Bunun dışında, balayı turları düzenlemeyi düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle biraz askıya aldık. Misafirlerimin kendilerine ait geniş dinlenme alanları fazlasıyla var. Bünyemizde bulunan konseptlerine uygun dekore edilmiş 2 kapalı ve 2 teras olmak üzere toplamda 4 farklı restoranımız bulunuyor. Tesisimizde 38 adet twin oda, 7 suit oda ve 4 double odamız bulunuyor. Tesisimiz oda kahvaltı konseptiyle hizmet veriyor. Tesisimizde ayrıca misafirlerimiz için hafta sonu aileleri ile birlikte kahvaltı yapabilecekleri serpme kahvaltı hizmetimizde mevcut. Batman merkeze yakınlığı sayesinde son derece ulaşılabilir konumda”

BALAYI PAKETİ HAZIR

-Peki yeni ve sürpriz projeleriniz var mı?

“Evet, balayı paketi hazırlıyoruz. Yeni evli çiftlerimizi otelimizde ağırlayacağız. Kendilerine Hasankeyf Müzesi gezisi, tekne turu ile Hasankeyf kalesi, Hasankeyf koyları gezisini gezdireceğiz. Zeynelbey Türbesi, İmam Abdullah Camisi ve El Rızk Camisi gezileri de bu paketin içinde olacak”

ÖĞRENCİLER, UYGULAMA OTELİNDE STAJ YAPARAK ÖĞRENİYOR

-Uygulama Oteli ile Hasankeyf Meslek Yüksek Okulu arasındaki bağ nedir?

“Uygulama Otelimiz, Meslek Yüksek Okulu ile eşzamanlı hizmet veriyor. Yüksek Okulu’nda eğitim gören öğrencilerimiz, stajlarını burada yapabiliyor. Meslek Yüksek Okulunda aşçılık bölümü öğrencilerimiz burada teorik ve pratik eğitim görebiliyor. İleride farklı bölümlerin de açılması planlanıyor. Farklı bölümler açıldıktan sonra kat görevlisi, resepsiyon gibi hizmetlerde de öğrencilerimiz teorik ve pratik bilgi alabilecekler”

DİCLE NEHRİ MANZARALI BİR OTEL

-Otelinizi farklı kılan özellikler neler?

“Otelimiz, Hasankeyf ilçe sınırları içinde tek konaklama tesisidir. üniversiteye bağlı bir otel olduğumuz için sadece kamu çalışanlarına hizmet veren bir otel sanılabilir ama öyle değil. Sivil misafirlerimiz, öğrenciler, tur operatörlerine, bölge gezisine çıkan yerli ve yabancı turistlere de hizmet veriyoruz. Engelliler için bir odamız ve engelli tuvaletimiz mevcut yani engelli misafirlerimizi de ağırlayabiliyoruz. Otelimiz, Dicle Nehri manzaralıdır. İnanılmaz güzel bir doğası var. Yiyecek içecek ve hizmette, hızlı ve kaliteli hizmet anlayışımız var. Konaklama yapmadan da gelip otelimizi görebilir, gezebilirsiniz. Teras katımızda Dicle Nehri manzarasında çay ve kahvenizi içebilirsiniz”

MUTFAĞIMIZDA YÖRESEL YEMEKLER PİŞECEK

-Otelin mutfağı nasıl?

“Mutfağımızda klasik yemeklerin dışında yöresel yemekler de pişiyor. Yeni dönemde Hasankeyf’in meşhur balığı şabotu pişireceğiz. şambörek pişireceğiz. Tandır ekmeği, vazgeçilmezimiz olacak. Otlu peynirimiz olacak. Sason balımız olacak. Gercüş pekmezimiz olacak. Turistlerimiz bunu tatsınlar istiyoruz”

MİSAFİRLER, ÖNERİLERİYLE OTELİN GELECEĞİNE YÖN VERİYOR

-Fizibilite raporu hazırladığınızı söylediniz? Amaç ne?

“Hem ay hem yıl bazında değerlendirmeler yapıyoruz. Misafirlerimizin öneri görüş, arz ve taleplerini değerlendirip, bu hususta geleceğe dönük neler yapılabileceğini belirliyoruz. Misafirlerimizin talepleri ne doğrultuda? Bunların fizibilite raporunu hazırlıyoruz. Yani otelimizin geleceğine sadece biz değil, misafirlerimiz de katkı sağlamış oluyor. Bu rapor, ileride yapacağımız planlamalara da katkı sunacak. Biliyorsunuz pandemi döneminde ağır yaralar aldık. O ağır yaraları geri planda bırakıp, gelecek dönemde neler yapabileceğimizi fizibilite raporu ile belirlemek istiyoruz”

HEDEF, DÜNYA TURİZMİ

-Bölge ve ülke turizmi için öngörüleriniz neler?

“Bölgenin tanıtım çalışmalarımız da var. Biz sadece Uygulama Oteli'nin tanıtımıyla değil, aynı zamanda Uygulama Oteli'mizi de içine dâhil ederek Hasankeyf’i tüm tarihi yapılarıyla tanıtma çabası içindeyiz. Hizmetlerimize inanılmaz dikkat ediyor, bunu sürdürülebilir kılmak için çabalıyoruz. Tüm personellerimiz ve yöneticilerimizle birlikte memnuniyeti sağlamaya çalışıyoruz. Bölgede kültür turizmini de öne çıkarmak istiyoruz. Antalya, Fethiye gibi değil de tarihi yani kültür turizmini öne çıkaracak çalışmalar daha yoğun burada. Yeni yerleşkeye taşınan eserlerin restore edilmesinden sonra nitelikli turist sorunu ortadan kalkacaktır. Şu anda biraz daha yerel turiste hitap ediyoruz. İlerleyen dönemlerde dünya turizmine hitap edecek duruma geleceğimize inanıyorum. Normalleşme süreciyle birlikte bunu çok daha hızlı aşabileceğiz”

-Hedeflediğiniz misafir profili nedir?

“Aslında yaş ortalaması olarak bölgenin turizmi 3. yaş grubuna daha hitap ediyor. Gençler biraz daha eğlence arıyor. O yüzden bölge turizmi, 3. yaş yani orta yaş grubuna daha çok hitap ediyor. Ancak devlet büyüklerimiz bunu da düşünüyor. Hasankeyf Müzesi bunun için düşünülen bir proje. Eşsiz bir müze oldu. Gençlerin çok ilgisini çekecek. Tekne turları ve su sporları da hakeza öyle, gençlere hitap edebilecek turizm alternatifleri olacak. Zeynelbey Türbesi, camiler, tarihi yapılar, kaleleriyle Hasankeyf zaten bir açık hava müzesi gibi. bu yüzden her yaştan turistin ilgisini çekebilecek bir konsept var burada”

-Pandemi ile birlikte yeni tatil konsept ve deneyimleri nasıl olacak sizce?

“Pandemi süreci ne yazık ki insanları eve kapanmak zorunda bıraktı. Tatil ve yeni yerler keşfetme potansiyeli biraz düştü. Doğada ve temiz havada yeni deneyimler kazanma heyecanından mahrum kaldık. hijyen ve sosyal mesafe ile yeni tatil deneyimleri biraz ertelendi. Biz de buna tabi ki ayak uyduruyoruz. Ancak normalleşme süreciyle birlikte tekne turları ile bunu biraz daha canlandırma gayreti içindeyiz”

-Uygulama Oteli'nde pandemi tedbirleri ne durumda?

“Mart ayında ilk koronavirüs vakasıyla birlikte otelimizi 4 aylığına sağlık personellerine tahsis ettik. Sağlık görevlilerimiz tabi çok zorluk yaşadı bu süreçte. Onlara bu şekilde destek olmak istedik.  Normalleşme süreci başladıktan sonra normale geçiş oldu. mesafe, maske, hijyen kurallarını ciddi önemsiyoruz. misafirlerimiz otelimizden ayrıldıktan sonra odalar kesinlikle dezenfekte ediliyor. Ortak alanlar, restoranlar, lobiler, sürekli dezenfekte ediliyor. Misafirlerimizin ve personellerimizin vücut ısıları ateş ölçer ile kontrol altında tutuluyor. Dezenfektan stantlarımız otelimizin her bir köşesinde kurulu”

-Bu yıl hangi pazarlardan turistler gelecek?

“Normalleşmeyle birlikte tüm dünyaya açılmayı hedefliyoruz. Bilim dünyasına açılan bir kapı olacak Batman Üniversitesi. Yerli misafirlerimizin ağırlıkta olacağını düşünüyoruz. Yabancı turist potansiyelimiz yüzde 10’larda. Şu anda Fransız misafirlerimiz otelimizde konaklıyor. 2021 yılı itibariyle tüm dünyadan misafirlerimizi kabul edeceğiz. Tabi bu dönem içerisinde yerel misafirlerimizden daha fazla ilgili görüyoruz. Hasankeyf Uygulama Oteli olarak sunduğumuz deneyim ve huzurlu ortam özellikle iç pazardaki misafirlerimizin bizi tercih etmesini sağlıyor. Kendilerini evlerinde hissettirdiğimiz yerli misafirlerimizin önemli bir bölümü tesisimizi sonraki yıllarda da ziyaret etmesini sağlıyoruz. Basın aracılığı ile sosyal medya duyuruları ile bunu gerçekleştirme çabası içindeyiz. Aynı zamanda tur operatörleri ve acentelerle irtibat halindeyiz”

-Yerli turistlerin ilgisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Hasankeyf Uygulama Oteli olarak yerli misafirlerimize büyük bir keyifle hizmet veriyoruz. Öyle ki Hasankeyf’te birçok anısı olan ve her yaz ziyaret eden misafirlerimiz bulunuyor. Artık işletme – misafir ilişkisinden çıkıp bir aile olmaya başladık. Bu süreçte Türkiye’den misafirlerin ilgisinde doğal olarak bir artış var. Bu artışta özellikle Hasankeyf’te bulunan Hasankeyf Uygulama otelinin konumunun da etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Doğa ile iç içe, herkesten uzak ve mesafeli, birçok açık alanı bulunan bir tesis olması nedeniyle güvenli turizm için ideal bir lokasyonda yer alıyoruz. Biz de kendilerini büyük bir heyecanla tesisimizde ağırlamak için bekliyoruz. Dışarıdan gelen herkes misafirimizdir. Ağırlamak için de en güzel hizmeti vermeye devam edeceğiz. hijyenden asla taviz vermeyeceğiz. Onların bizi tekrar ziyaret etmesi için elimizden geleni yapacağız”

-Otelinizde konaklama ücretleri nasıl peki?

“Şimdilik fiyat tarifemiz, kamu personeline kahvaltı dahil 60 TL, diğer misafirlerimize kahvaltı dahil 90 TL’dir”

-Otelin bölgeye kattığı değerler nelerdir?

“Batman İlinin en eski tarihi bölgelerinden biri olarak bilinen Hasankeyf, Hasankeyf Müzesi'nden başlayarak, Hasankeyf Kalesine, oradan da Zeynel Bey Türbesine ve İmam Abdullah Camisini ziyaret edebileceğiniz çok özel bir konuma sahibiz. Özel konum avantajımızla ilçenin tüm cazibe noktalarına kesintisiz ulaşım imkanı sunuyoruz. Tarihi Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Camisi, El Rızık Camisi ve Hasankeyf Müzesine 5 dakikalık mesafede yer alan tarihi ve kültürel değerlerimizden bir kaçı… “