KOCAELİ (İGFA) - EMEP Gebze İlçe Örgütü,  iğneden ipliğe, elektrikten doğalgaza, sıvı yağdan soğana kadar yapılan zamlarla 2021 yılına girildiğini belirterek, zamlar ve ücretlerle ilgili basın açıklaması yaptı. Gebze Kent Meydanı'nda düzenlenen açıklamaya HDP, EYT Gebze Derneği, Petrol-İş işyeri temsilcileri, DİSK/Gıda-İş, Baldur ve CPS işçileri de destek verdi.  

Açıklamayı okuyan EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, işçi ve emekçiler markete girmeye korkar hale geldiğini ifade ederek, "Markete girmek bir dert çıkmak ayrı bir dert oldu. Asgari ücrete, emeklilere ve kamu emekçilerine yapılan zam ise işçi ve emekçilerin daha cebine girmeden buhar olup uçtu. 1 Ocak tarihinde elektriğe yüzde 6, doğalgaza ise yüzde 1 zam yapıldı. Doğalgaza gelen zam yüzde 80, son 3 yılda elektriğe ise yüzde 70 zam geldi. Hangi işçinin, hangi emeklinin, hangi kamu emekçisinin maaşına son 3 yılda yüzde 70, yüzde 80 oranında zam yapıldı? Soğuk kış günlerinde emekçilerin ısınabilmek için bulduğu formül ortada, peteği en kısıkta yak, sadece oturduğun odayı ısıt!" dedi.

Emekçilerin içinde bulunduğu tablonun rakamlar ve istatistiki verilerle ortaya koyan Akar,  Türkiye’de her 100 işçiden 40’ının asgari ücretle çalıştığını belirterek, vergi tartışmalarına da değindi. "En büyük şirketlerin 230 milyarlık vergi borcu bir kalemde silinirken, asgari ücretin vergiden muaf tutulması talebi görmezden geliniyor" diyen Akar, "Motorlu taşıt vergisi ile pasaport ve ehliyet dahil bazı harçlar yüzde 9,11 oranında artırıldı. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan köprü, tünel ve otoyol geçiş ücretlerine zam üstüne zam yapıldı. 1999 Gölcük Depremi’nden sonra geçici olarak getirilen fakat AKP tarafından kalıcı hale dönüştürülen Özel İletişim Vergisi oranı yüzde 7,5’tan yüzde 10’a çıkarıldı. Halktan toplanan deprem vergilerinin hesabı dahi verilmezken buna yeni vergi zamları eklendi"  diye konuştu.

Akar açıklamasında, tüm işçi ve emekçileri, sendika ve emek örgütlerini, demokrasi güçlerini bu taleplere sahip çıkmaya, bu talepler etrafında birleşmeye ve birlikte mücadele etmeye davet etti.

Akar, hükümetten taleplerini de şöyle sıraladı: "Zam yağmuru durdurulmalı, yapılan zamlar geri alınmalıdır. İşçi ücretleri yükseltilmeli, insanca yaşayacak bir seviyeye çıkarılmalıdır. Vergide adalet sağlanmalıdır. Geliri açlık sınırının altında olan yurttaşların faturaları devlet tarafından ödenmelidir".