ERZİNCAN (İGFA) - Erzincan Belediyesi depremin 29. yılı dolayısıyla Terzibaba Mezarlığı'ndaki deprem şehitliğinde anma töreni düzenledi. Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ve Burhan Çakır ile vatandaşların bulunduğu anma töreninde Kur'an-ı Kerim okunup dualar edildi.

Belediye Başkanı Bekir Aksun, buruk bir şekilde bir araya geldikleriniş ama her anma töreninde yeni dersler çıkarmaları gerektiğini söylerken, "Yıkılan binaların bir çoğunun arızası vardı. Kendiliğinden maalesef insanoğlunun eli ile kırılmış sökülmüş kirişleri, sıkıştırılmış bir takım makyajlanmış binaları ile de 1983’de yara alan evlerimiz 1992’de yıkıldı. Erzincan’ımızın şu andaki bina stoğunun yüzde 41’i 1992 depreminden sonra deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış. Yüzde 59’luk kısmı ise maalesef 92 depreminden sonra kalan binalar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Erzincan’ı pilot bölge seçerek bu binaların yeniden yapılması için yeniden inşası için uzun vadeli krediler tanımlayıp, üniversitemizin de getirdiği makine ile bu binaların röntgeni çekilecek ve çürük olan binaların yıkımı sağlanacaktır diye düşünüyoruz” dedi.    

 

AK Parti Milletvekili Burhan Çakır de oturup kaderlerini ağlamayacaklarının altını çizerken, "Şehrimiz deprem izlerini silmiştir. Bundan sonra da alınan tedbirler ile de bu tür hadiselerin yaşanmaması adına biz insan oğlu adına gerekli tedbirleri alıyoruz almaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

 

AK Parti Milletvekili Süleyman Karaman: “Biz mecliste deprem komisyonu kurduk. Bu deprem komisyonu kanalı ile şuan da çalışmalar sürüyor. Deprem komisyonu Elazığ’da son depremleri inceliyor. Bu depremlerin sonucunda nasıl tedbir alacaksak bunları belirleyecek bu deprem komisyonu ve buradan büyük bir ihtimalle depreme dayanıksız ebe girme yasağı gelecek. Dolayısıyla artık Türkiye’de deprem ile yaşamayı öğrenmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi. 

 

Erzincan Valisi Mehmet Makas: “Elbette bir filozof sözü var. Öldürmeyen her sıkıntı her dert insanı yüceltir diyor. Biz o dertten o külden yen bir Erzincan’ı ayağa kaldırmak adına hep beraber yek vücut olarak yol yürümeye başladık ve yol yürüyüşümüzde devam ettiriyoruz. Bu musibetten biz nasihatler çıkardık. Bu nasihat birincisi deprem öncesinde hazırlığımızı tam yapmakla mükellefiz. Oda oturduğumuz binalarda, işyerlerimizde evimizden ikametimizden geçiyor.  İnşallah Rabbim her türlü afetlerden korusun. Ancak ilimizde de riski azaltma noktasında İRAP dediğimiz çalışmaları da yapıyoruz. Sadece deprem değil sel de, kaya düşmesinde, aklınıza gelebilecek yangına kadar her türlü felakette ne yapılabilir, riskimiz nedir. Risk gerçekleşti, olay başımıza geldi. Amentümüz var. Kadere inanıyoruz. Kazaya inanıyoruz. Sonrasında ne yapılır planlarımzı da an itibariyle AFAD de çalışmasını yapıp hazırlıyoruz” dedi.    

 

Yapılan duaların ve konuşmaların ardından Erzincan Valisi Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman ve Burhan Çakır ile vatandaşlar depremde hayatlarını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bıraktı.