NAZİLLİ ADALET

Türkiye’de Adana ve Antalya’dan sonra Aydın da, portakal üretiminde sayılı yerlerinden biri olarak yerini alıyor. Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Hamzallı Mahallesi’nde, kalın kabuğundan dolayı depolarda uzun süre muhafaza edilebilen portakallara toptancılar yoğun ilgi gösteriyor. Tadı ve cinsi gereği tüketicilerin alışverişteki tercih sebebi olan portakallar Hamzallılı üreticinin yüzünü güldürüyor. Portakal Aydın’da pazarlarda kilosu 4-5 liradan başlayan fiyatlarla üretici ile buluşurken, Ankara veya İstanbul gibi metropollerde ise 10-15 liradan satılıyor. Üreticiler fiyatların yüksekliğinde portakalın yetişme mevsimindeki olumsuz hava şartlarının etkili olduğunu belirtiyor.

“KABUKLU OLMASINDAN DEPOLARIMIZDA MUHAFAZA EDEBİLİYORUZ”

Hamzallı’da yetişen portakalın cinsinden dolayı depolarda uzun süre muhafaza edilebildiğini dile getiren üretici Kamil Yavuz, “Türkiye genelinde portakal kalmazken Hamzallı’da portakala talep çok yoğun. Şu anda Türkiye’de portakal kalmazken Hamzallı’da portakallarımızı depolarda muhafaza ederek satışa devam ediyoruz. Hamzallı portakalımızı kalın kabuklu olmasından dolayı depolarımızda muhafaza edebiliyoruz.  Geçen sene mayıs ayında yaşadığımız 40 derecelik sıcaklık maalesef portakal çiçeklerini döktü. Geçen sene 150 ton üretim yaptığımız portakalda bu sene 70 tonlarda ürün aldık. Şuan elimizdeki portakallarımızı küçük büyük olarak cinsine göre ayırdık. Sıkımlık portakallarımızı meyve suyu firmalarına veriyoruz” dedi.

“TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ ZARAR GÖRÜYOR”

Portakalın üreticiden çıkış fiyatı ile Büyükşehir’deki fiyat farkının çok olduğunu ifade eden Yavuz, “Aradaki makas hem üreticiye hem de tüketiciye zarar veriyor. Şu anda depolarımızda portakal alış fiyatlarımız 3 ile 3,5 lira arasında. Ancak semt pazarlarında bu fiyat 8 lira iken daha lüks marketlerde 10 ile 15 lira arasında değişiyor ve bizim portakalımız kadar kaliteli değil. Bu durumdan üretici de zarar görüyor tüketici de. Tüketici çok pahalıya alırken biz de tüketicinin aldığı fiyatın çok aşağısında satıyoruz” ifadelerine yer verdi.