Ufuk BAĞAN (HÜR KOCAELİ)

İzmit Belediyesi Nisan ayı Meclis Toplantısında, 2020 Faaliyet Raporu görüşüldü. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in sunumunu yaptığı 2020 Faaliyet Raporu sonrası AK Partili Meclis Üyeleri meclisin gündemini değiştirmeye çalıştı. Konuya açıklık getirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İzmit Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ünal Özmural, İzmit Belediyesi Koordinatörü ve Meclis Üyesi Yaşar Kardaş, SARBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Üyesi Çetin Sarıca ile Meclis Üyesi Arsal Arısal basın açıklaması yaptı.

Şeffaf belediyecilik anlayışıyla hareket eden İzmit Belediyesi’ne çamur atmaya çalışanların elleri boş döneceğini belirten SARBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Üyesi Çetin Sarıca; ‘’Geçen meclis toplantımızda sizlerin de bildiği üzere İzmit’imiz hakkında birçok konuyu tartıştık. AKP Meclis Üyesi arkadaşlar yönetimimize haksızca, vicdansızca, adil olmayan bir şekilde bir takım iddialarda bulundu. Orada sürekli şöyle bir konunun üzerine duruyorlar; doğrudan teminle limit aşıldığı ve aşılan limitle farklı işlerin döndüğü imalarında bulunuluyor. Tablolara baktığımızda, konu çok net. Pandemi ilan edilmesi ile birlikte, İzmit halkının konforunu sağlayacak konuları hızlı şekilde belediyenin çözmesi için maske, dezenfektan gibi temel ihtiyaçları sağladık. İzmit’te hastanelerde sağlık çalışanlarının maskesi yokken, hastanelere bu hizmet anlayışıyla maske verdik" dedi.

"BAŞIMIZI ÖNE EĞECEK DURUM YOK!"

Ufak tefek oynamaların olması çok doğal olduğunu ve böyle bir felaketin ortasında yüzde 2

doğrudan temin bütçesinde sarkma olduğunu belirten Sarıca konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2008-2018 yılına bakıyoruz. Doğrudan temin sonuçlarını, limitlerini 966 milyon lira personel bütçesi hariç bir bütçe oluşmuş. Doğrudan temin bütçesi nasıl hesaplanır? Toplam belediye bütçesinden personel harcamalarını çıkartırsınız geriye kalan kısmın yüzde 10’u kadar kullanabilirsiniz. Son 10 yılda 966 milyon ki bu; 2-3 milyar TL bugünkü parayla. 96 milyon kullanmaları gereken limiti 167 milyon kullanmışlar, her yıl bütçe oranı yüzde 10’larda olması gereken rakamlar yüzde 40, yüzde 32, yüzde 22, yüzde 15, yüzde 13, yüzde 16’ya ilerlemiş, kendi belediyelerinde de limitler kat ve kat aşılmış. Bizim yüzde 10’daki yüzde 2 doğrudan temin bütçesini aşmakla alakalı veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Başımızın öne eğileceği bir durum yok. Akp kendi belediyelerinde doğrudan temin kullanma limitini yüzde 40 aşmış. Yani sizin 3 milyon 900 bin lira olması gereken; kullanmanız gereken parayı, 9 milyon kullanmışsınız. Matematiği doğru hesapladığımızda; yüzde 300 bütçeyi aşmışsın. Bunu adilane bulmadığımız için kamuoyuyla paylaşmak istedik. Son on yılın; 2009-2018 dâhil olacak şekilde tüm hesapları çıkardık

ÖZEL KALEM BÜTÇESİ 

İzmit Belediyesi’nin özel kalem bütçesi 2 milyon 192 bin lira bir bedel olduğunu söyleyen Sarıca; "Özel kalem bütçesinde belediye başkan yardımcılarının, personellerin SGK ödemeleri ve diğer ödemeler buradan yapılıyor. Resmi bir bordrolama sistemi de buradan yapılır. Başkan yardımcıları ve hatta başkanın da. Burada özel kalem bütçesine bakıyoruz 2 milyon 192 bin liraya; 165 bin lirası mal alımı. Nüfus anlamında kıyasladığımızda İzmit’teki diğer ilçelere baktığımızda ki bizden nüfus anlamında çok daha küçükler. Misal Çayırova bölgesinde 3 buçuk milyon özel kalem bütçesi var. Gebze Belediyesi 5 milyonun üzerinde. Bizim ise 165 bin lira mal alımı olmuş, kırtasiye mal alımı oldu. Gerisi de personellerin maaşları ve SGK ödemeleri. Kendileri mal ve hizmet alımında özle kalem bütçesinden milyonlar harcarken, bizim özel kalem bütçesinin hepsi personel maaşı olduğu halde bunu sanki mal ve hizmet alımı gibi göstermek tam bir vicdansızlıktır" dedi.

"BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİN"

Ünal Özmural, 207 milyon borcu olan bir belediye olarak zaten Büyükşehirle bütçelerimiz denk değil diyerek; "İzmit halkı daha iyi ortamlarda yaşasın diye örnek projeler yapacağız. Bakın ben belediye başkan yardımcısı olarak oradaki personellere her gittiğimde başım öne eğikti. Bir grup 40 saat çalışıyor bir grup 45 saat. İşin kötü tarafı haftada bir gün tatil yapıp 45 saat çalışıyorlardı. Hani adalet, kalkınmayı geçtik, nerede adalet? Şimdi şu anda son sözleşmede, tek uygulamaya geçtik ve 40 saat üzerinden iki gün hafta tatili yapıyorlar ve benim çöpümün arkasında sekiz saat çalışan İzmit Belediyesinin en yüksek maaşını alıyor. İşte adalet böyle bir şey. Bu insanlar yıllarca ezildi. Biz ise haklarını teslim ettik. Umarım bizim yaptıklarımız birçok yere örnek olur. Biz İzmit’i gülümsetmeye devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin" diye konuştu.