KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yerli ve milli imkanlarla yapacağı Kartepe Teleferik Projesi'nin tanıtımı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk yerli ve milli teleferik hattı olması nedeniyle dikkat çeken projenin tanıtımını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Projenin önemine dikkat çeken Bakan Varank, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye’de ilk defa 'Sanayi İşbirliği Projesi'ne' dahil olduğunu kaydederek, 50 yıllık hayalini yerli ve milli imkanlarla gerçekleştireceğini söyledi.

“BÜYÜKŞEHİR, TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ”

Yerli sanayinin önünü açmak için de proje ihalesini Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yapma kararı aldıklarını kaydeden Bakan Varank, "Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleşecek bu ihaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak” dedi.

Bakan Varank sözlerine şöyle devam etti: ”Teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanlar Bakanlığımız tarafından belirlenecek. Katma değerli ve nitelikli faaliyetlerin yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi sağlanacak. İnşallah en geç Nisan ayında teleferik ihalesini yapmayı hedefliyoruz."

 “ONLAR KONUŞUR, BİZ ÇALIŞIRIZ”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise, devletten aldıkları güçle, hayalleri gerçekleştirmek için Kocaeli’de; gece gündüz çalıştıklarını belirterek, "İnsanımız hiçbir şeye gıpta etmesin, Kocaeli’de keşke şu da olsun dediği ne varsa. Hepsini yapmak için çalışıyor, hayallerimizin peşinden koşuyoruz” dedi. “Tramvay hayaldi. Hamdolsun gerçekleştirdik" diyen Başkan Büyükakın, "Metro hayaldi. Hamdolsun hızla ilerliyor. İstanbul ile Kocaeli’yi yerin altında birleştiriyoruz. SEKA arazisi, bir zamanlar ıssızdı, metruktu, kaderine terk edilmişti. Şimdi, Türkiye’nin en büyük şehir parkı olarak hayata değer katıyor. İzmit Yürüyüş yolunu yayalaştırmak, Trafikten arındırmak, hayaldi. Projemizi tamamladık, Yakında ona da başlıyoruz. Hünkar Çayırı projemiz de hazır.

Allah’ın izniyle orayı da şenlendireceğiz. Onlar heykel yapadursun; Biz hayalleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Tam yarım asırlık bir rüya. 50 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek için işte bugün ‘Ya Allah Bismillah’ diyoruz" diye konuştu.

SAATTE 1500 YOLCU

Derbent ve Kuzuyayla arasında olacak teleferik hattı 4 bin 695 metre uzunluğunda olacak. 2 istasyonun yer alacağı teleferik projesinde 10 kişilik olacak şekilde 73 kabin hizmet verecek. Saatte 1500 kişi kapasiteli teleferik hattındaki kot mesafesi bin 90 metre olacak. Buna göre başlangıç kotu 331 metre, varış kotu ise 1421 metre olacak. İki istasyon arasındaki mesafe 14 dakikada aşılacak.