BURSA (İGFA) -   Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi koşullarında çay hasadının yapılacağını hatırlatan CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, çay alımı fiyatının çiftçiyi mağdur etmemesi gerektiğini söyledi. Sektörün temsilcilerinin bir araya gelerek maliyet artı refah payı üzerinden bir çay alım fiyatının belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Milletvekili Sarıbal, açıklanacak fiyatın da mutlaka taban fiyat olması gerektiğini söyledi. 

Türkiye'de 80 yıldır çay kültürü oluştuğunu ve 784 bin dönümde çay üretimi yapıldığına dikkati çeken Milletvekili Sarıbal, "Yılda 1 milyon 500 bin ton civarında yaş çay üretilmekte. 2020 yılı verilerine göre 270 bin ton ile 280 bin ton arasında kuru çay üretimimiz var. Çay, halkımızın sudan sonra en çok tükettiği içecek. Kişi başına 3,5 kilogram çay tüketimi ile dünya birincisiyiz. Geçen yıl üreticilerin 4 liradan olmasını talep ettikleri yaş çay alım fiyatının 3 lira 27 kuruş olarak belirlenmişti. Kilo başına verilen 13 kuruş prim desteğinin ise hasattan 8 ay sonra 2021 yılının nisan ayında verildi" diye konuştu. 

Açıklanan fiyatın 'tavsiye alım fiyatı' olduğuna vurgu yapan Sarıbal, "ÇAYKUR üretilen ürünün yüzde 50'sini alırken, geri kalanını özel sektör alıyor. Özel sektör açıklanan tavsiye fiyatının çok altında ürün alıyor. 2 lira 60 kuruş, 2 lira 70 kuruşa, 2 lira 80 kuruşa çay aldı özel sektör. Çiftçi 3 lira 40 kuruştan vermesi gereken çayını 2 lira 60 kuruştan vermek zorunda kaldı. Çiftçi zarar etti. Bu yıl bütün girdiler arttı. Yaş çay alım fiyatının, girdi maliyetleri hesaplanarak ve çiftçinin refah payı eklenerek belirlenmelidir" dedi.