ANKARA (ANKARA MASASI)

Pandemi nedeniyle çocuklar okullarından, arkadaşlarından ve sosyal hayatlarından mahrum kaldı. Çocukların ruh sağlıklarını korumak için neler yapılmalı? Koronavirüs nedeniyle yakınlarını kaybeden çocuklara ne gibi destekler sağlanmalı? Tüm bu soruları ve daha fazlasını Uzman Klinik Psikolog Zeynep Kandemir, Ankara Masası’nda yanıtladı.

"En büyük problem sosyalleşme eksikliği"

Pandemi nedeniyle çocukların yaşadığı en büyük problemin sosyalleşme eksikliği olduğunu vurgulayan Kandemir, “Çünkü çocukların gelişimsel düzeylerini sağlıklı bir şekilde ilerletebilmeleri için sosyalleşmeleri önemli, akranları ile vakit geçirmeleri önemli, dışarıda vakit geçirmeleri önemli. Çocuklar bundan mahrum kaldılar. Bu sebeple de birçok problem yaşadılar. Bunun dışında günlük rutinleri de çok fazla değişti. Okula gitme, sabah kalkma, akşam eve gelme bunların hepsi değişti. Çocuklukta rutinler çok önemlidir. Bu yüzden de pek çok problem yaşadılar. Bu ikisinin yanında çocuklar kaygı ve korkuyla baş etmek zorunda kaldılar. Çünkü toplumsal bir sorun yaşıyoruz ve kayıpları görüyorlar, haberlerde izliyorlar. Sosyal medyada buna maruz kalıyorlar. Bu yüzden yaşadıkları bu kaygı ve korku da onların psikolojilerini olumsuz yönde etkiledi” diye konuştu.

"Çocuklara karşı dürüst olmamız gerekiyor"

Pandemi konusunda ebeveynlerin çocuklarını gerçekçi ve açık olarak bilgilendirmeleri

gerektiğinin altını çizen Kandemir, “Öncelikle çocukların bu dönemde yaşadıkları kaygıları ve korkuları kontrol edebilmeleri için ebeveynlerinin onlarla konuşmaları gerekiyor ve onları bilgilendirmeleri gerekiyor. Onlara karşı dürüst olmamız gerekiyor. Bunun dışında çocukları sevdikleri insanlarla ilgili de bilgilendirmemiz gerekiyor. Çünkü pek çok insandan uzak kalmak zorunda kaldılar. Bazı sevdikleri insanlar hastalandı. Bunların yanı sıra çocuklar gözlemleyerek

öğrenirler. Ebeveynlerin evin içinde kendi davranışlarını ve duygularını biraz kontrol etmeleri

gerekiyor aslında. Kaygılı, stresli ebeveynler, kaygılı ve stresli çocuklara sebep oluyor. Bunun dışında sosyal medyadan birazcık uzak tutmamız gerekebilir diye düşünüyorum. Daha doğrusu sosyal medyadaki korkutucu haberlerden uzak tutmamız gerekiyor. Son olarak da okulların kapanması çocukları bayağı bir zorladı, çünkü rutinleri değişti. Bunu olumsuz bir  olay olarak almak yerine okulların kapanmasının bizim güvende olmamızı sağlayan bir şey olduğunu söylemek ve böylece de onları evde geçirdikleri zamanı daha rahat geçirmelerini sağlamaya çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

"Çocuklar duygularını paylaşması için cesaretlendirilmeli"

Koronavirüs nedeniyle yakınlarını kaybeden çocuklara ne gibi destekler verilmesi gerektiği sorulan Kandemir, ”Özellikle ilkokul çağı çocuklar bununla baş etmekte zorlanabilirler. Çünkü henüz birisini kaybetmenin, ölümün ne demek olduğunu bilmiyorlar. Ölüm kelimesinin çok fazla söylenmemesi gerektiği gibi inançlar da var ama ben gerçekçi yaklaşılmasından yanayım. Ona ne olduğuyla ilgili detaylı, yaşa uygun bilgiler verilmeli. Fakat buna hazır olmayan çocuk kesinlikle zorlanmamalı. Duygularını paylaşması için cesaretlendirilmeli" değerlendirmesinde bulundu. 

"Online bile olsa çocuklarını sosyalleşmesini sağlasınlar"

Pandemi döneminde çocuklu aileler için önerilerini aktaran Kandemir, şunları kaydetti:

“Ebeveynler eğer dışarıda çalışmak zorundalarsa ve sonra eve geliyorlarsa çocuklarına neden

sarılamadıklarını, neden onları öpemediklerini de anlatmalılar. Çünkü çocuklar için temas çok

önemli. Temas edilmediği zaman bu çocuğu şaşırtabilir, üzebilir. Hatta belki sevilmediğini bile düşünebilir. Daha sonrasında günlük rutinlere devam etmelerini öneririm. Sosyalleşme önemli dedik en başta, online bile olsa çocuklarını sosyalleşmesini sağlasınlar" dedi.