EĞİTİM

PAÜ Özbekistan’da İpek Yolu Sempozyumu’nda temsil edildi

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör ve akademisyenleri, Özbekistan’ın Semerkand şehrinde düzenlenen uluslararası sempozyumda Türk dünyasının kültür ve turizm alanındaki işbirliğini güçlendirdi. Etkinlikte, bir sonraki sempozyumun Denizli’de yapılacağı müjdesi verildi.

Özbekistan’ın Semerkand şehrinde 14-17 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen “İpek Yolu ve Türk Dünyası: Kültür Değişiminde Dil, Edebiyat, Çeviri ve Gastronomi Turizminin Entegrasyonu” başlıklı uluslararası sempozyum, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi işbirliğinde gerçekleşti. Özbekistan Ekoloji, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TİKA’nın desteğiyle organize edilen etkinlik, dil, kültür, tarih, edebiyat, sanat, teknoloji, inanç ve turizm gibi alanlarda disiplinler arası bir platform sundu. Sempozyum, bölgesel işbirliklerini güçlendirmeyi ve yenilikçi çözümler üretmeyi amaçladı.

AÇILIŞ KONUŞMALARIYLA BAŞLADI

Sempozyumun açılış konuşmaları, Özbekistan Ekoloji, Çevre Koruma ve İklim Değişikliği Bakanı ve Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi Rektörü Abduxakımov Azız Abdukaxarovıch, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör ve Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eltazarov Jolıboy Danabeyevıch tarafından yapıldı. Prof. Dr. Güngör, konuşmasında, “21. yüzyıl, Türk Dünyası Yüzyılı olacaktır. Bu tür bilimsel etkinlikler, ortak hedeflere ulaşmada büyük katkı sağlıyor” dedi. PAÜ’nün bu organizasyonda paydaş olmaktan onur duyduğunu belirten Güngör, Türk dünyası ve İpek Yolu’nda işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDEN GÜÇLÜ KATILIM

Sempozyuma, PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Öz, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan ile birlikte çok sayıda akademisyen katıldı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, Dr. Öğr. Üyesi Sema Eynel; Eğitim Fakültesi’nden ve PADAM Müdürü Prof. Dr. Feyza Tokat; İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Aydınlı, Doç. Dr. Harun Abacı ve Doç. Dr. Hasan Kafalı, sempozyumda bildiriler sunarak Türk dünyasının kültürel mirasını ve turizm potansiyelini ele aldı.

TÜRK DÜNYASI İÇİN ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU

Rektör Prof. Dr. Mahmud Güngör, sempozyumda yaptığı konuşmada, PAÜ’nün Türk dünyası ve İpek Yolu üzerine çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini belirtti. “Bu sempozyum, ortak kültürümüzü ve işbirliklerimizi güçlendirmek için önemli bir adım” diyen Güngör, etkinliğin Türk dünyası ülkeleri arasında bağları kuvvetlendirdiğini ifade etti. Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi Rektörü Abduxakımov Azız Abdukaxarovıch ise PAÜ’ye destekleri için teşekkür etti.

BİR SONRAKİ DURAK DENİZLİ

Sempozyumda, tarih, edebiyat, dil, kültür, kültürel miras, turizm ve inanç gibi konularda sunulan bildiriler yoğun ilgi gördü. Katılımcılar, disiplinler arası tartışmalarla yenilikçi yaklaşımlar geliştirdi. Etkinlikte, bir sonraki sempozyumun Ekim 2025’te Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde Denizli’de düzenleneceği açıklandı. Bu karar, katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

{ "vars": { "account": "UA-108757569-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }