Dünya genelinde giderek artan, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıplara yol açan ve erken tanının hayati öneme sahip olduğu kansere karşı Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Nisan ayı boyunca önemli bir mücadele verildi.  Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından Denizli’ye gönderilen ve bir ay boyunca Denizli’de kalan Mobil Kanser Tarama TIR’ında sırasıyla Çivril, Çardak, Acıpayam ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları gerçekleştirildi. İl olarak Çivril’de başlayan taramalarda 943 kişiye meme kanseri, 172 kişiye rahim ağzı kanseri, 330 kişiye de kolon kanseri taraması yapılırken, Çardak’ta 932 kişiye meme kanseri 21 kişiye de rahim ağzı kanser taraması uygulandı. Acıpayam’da 828 kişi meme kanseri, 179 kişiye rahim ağzı kanseri, 500 kişi kolon kanseri, Organize Sanayi Bölgesi’nde de 335 kişi meme kanseri 268 kişi de rahim ağzı kanser taramasından geçirildi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı tarafından Denizli’ye gönderilmiş olan Pembe Prenses isimli mobil Kanser Tarama TIR’ında bir ay boyunca ücretsiz olarak, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri,  50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde bağırsak kanseri taramaları gerçekleştirdiklerini belirtti. Öztürk, “Bakanlığımızın yürüttüğü Mobil Kanser Tarama Tırı projesiyle erken teşhis edilebilen, uygun ve düzenli yapılan tarama yöntemleriyle kanser sıklığı ve ölümlerin azaltılması; meme, rahim ağzı, kolon (kalın bağırsak) kanserleri hakkında halkımızın doğru bilinçlendirilmesi, kanser gelişim sürecinin henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede tespit edilmesi, kanserden korunma ve erken tanı konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda ilimizde bulunan Kanser Tarama TIR’ıyla bir ay boyunca hummalı bir tarama gerçekleştirdik. Bundan sonra kanserle olan savaşımız yine devam edecek. İlimizdeki Pamukkale ve Merkezefendi KETEM’lerde eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları ücretsiz olarak yürütüyoruz. İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz koordinasyonunda ilçelerde yaşayan kadınlarımızı düzenli aralıklarla KETEM’lere getirerek taramalarını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Denizli Kendi Mobil Kanser Tarama TIR’ına Kavuşuyor

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk Denizli’nin çok yakında kendi kanser tarama TIR’ına sahip olacağının müjdesini veren Öztürk; “Bakanlığımız tarafından gönderilen Mobil Kanser Tarama TIR’ında elde ettiğimiz sonuçları gördükten sonra Denizli Sağlık Müdürlüğümüz bünyesine Mobil Kanser Tarama TIR’ı kazandırmak için çalışmalara başladık. En yakın zamanda da Mobil Tarama TIR’ını Denizli’ye kazandıracağız. Bunun müjdesini de çok yakın zamanda sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.