Doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutan program kapsamında Denizli’de 2018 yılının ilk "Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi”, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi bünyesinde hizmet veren Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi koordinasyonunda 21-23 Şubat 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi. Kurs sorumluluğunu Dr. Mehmet Değirmenci’nin yürüttüğü ve “Uygulayıcı Eğitimin” alındığı kursta, Pamukkale Üniversitesi ile İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Denizli NRP eğitimcileri tarafından yenidoğana en uygun güncel yaklaşımlar ve uygulamalar aktarıldı. Yürütülen programlar ve çalışmalarla doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirmede önemli bir başarı elde edildiği ve bebek ölüm hızının azaltıldığının aktarıldığı uygulayıcı eğitimine; Kamu ve Özel Hastaneler ile 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde görevli 17 Hekim ile 38 ebe/hemşire/ATT/paramedik olmak üzere 55 sağlık çalışanı katıldı.

Uygulayıcı eğitimin son gününde uygulama ve yapılan sınav değerlendirilmesi sonucu sertifika almaya hak kazanan katılımcılar için düzenlene törene; Denizli Vali Yardımcısı Ali Cergibozan, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. İbrahim Emreoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat, kursu veren NRP eğitimcileri ile kursiyerler katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yenidoğan ölümlerinin azalmasında Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) eğitiminin öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek bu eğitimler sayesinde Dünyadaki yenidoğan ölümlerinin önlenebileceğini söyledi Öztürk: “Ne acı ki dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların %19’u doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle; uygun yaklaşımla dünyada her yıl bir milyon yenidoğan kurtulabilecektir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır. Her yenidoğanın, yeterli ve doğru bakımı almaya hakkı vardır. Bu hak, doğum odasında uygun gereçlerin ve eğitimli sağlık personelinin her an hazır olması ile karşılanabilir. Aslında olaya böyle baktığınızda burada alınan eğitimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Demek ki iyi bir yenidoğan canlandırma programı ile kazanabileceğimiz Dünyada yaklaşık 1 milyon bebeğimiz var. Düşünün ki yapacağınız bir müdahale ile sağlıklı hayatta olabilecek bir bebek belki de doğru yapmadığınız bir müdahale yüzünden hayatı boyunca engelli olabilir ya da onu kaybedebiliriz. Bu hem o yaşayan bebek için hem de aile için oldukça zor bir durum olur. Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Sağlık Bakanlığımız tarafından asfiksiye bağlı bebek ölümlerinin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana yürütülmektedir. Bizim de Müdürlük olarak bu eğitimlerimiz devam edecektir. NRP Eğitimleri ile amacımız; Doğum eylemine müdahale eden bütün sağlık personelimizin sertifikalandırılmasıdır” diye konuştu.

Denizli Vali Yardımcısı Ali Cergibozan da yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve yaşamlarını sağlıklı sürdürmelerinin önemine vurgu yaptı. Cergibozan: “Önceden hastane dışı sağlıksız şartlarda doğumlar yapılırken, günümüzde anne adayları hastanede hijyenik ortamda ve uzman hekimler tarafından doğumlarını gerçekleştirmektedir. Tabi burada verilen eğitimler yenidoğanlarda ölüm oranlarının hiç olmaması ya da en asgari seviyeye indirilmesi açısından önem arz etmektedir. Siz sağlık çalışanlarımızın çabalarıyla yenidoğan çocuklarımızı kaybetmemek temel hedefimizdir. Bu kursun tertip edilmesinde başta Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk başta olmak üzere emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımızı kutluyorum” diye ifade etti. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen tören ile kurs sorumluları ve eğitimcilere sertifikaları takdim edildi.