Birçok insan başına farklı sebeplerden dolayı gelen fıtık, dikkat edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle son zamanlarda hastalarda sürekli artan göbek fıtığına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Faydacı; “Fıtık tanım olarak karın içindeki serbest organların karın duvarından zayıf noktalardan karın dışına çıkmasıdır. Göbek deliğinden karın içi serbest organların dışarı çıkmasına göbek fıtığı diyoruz. Klinikte en çok gördüğümüz kasık bölgesindeki fıtıklardır. Ameliyat yerlerinde gelişen yara iyileşme bozukluğu sonrası da ameliyat yeri fıtıkları karşımıza çıkıyor. Fıtık bulunduğu yerde ağrı, şişlik, ele gelen kitle şeklinde karşımıza çıkıyor. Kasıkta testislere doğru uzanan ağrı, şişlik, erkeklerde bacak içinde torbalara yayılan ağrı şeklinde olabiliyor” şeklinde konuştu.

“Erken dönemde sadece ağrı olarak karşımıza çıkıyor”

Hastaların genelde ameliyat yerinde ya da göbeğinde şişlik şikayetiyle geldiklerini vurgulayan Faydacı; “Erken dönemde çok küçük fıtıkları sadece ağrı olarak karşımıza çıkıyor. Biraz daha büyüdükçe organlar dışarı çıktıkça bağırsak ve serbest yağ dokuları dışarı çıkmasına bağlı o bölgede şişlik olarak görünüyor. Eğer şişlik daha da büyürse fıtık içindeki bağırsağın dolaşımı bozuluyorsa o bölgede kızarıklık ve morarmalar çok ileri derecede acil durumlarda ameliyat gerekmektedir. Önce muayene ediyoruz. Fıtığın nerede olduğunu belirliyoruz. Hastalar genelde ameliyat yerinde şişlik ya da göbekte, kasıkta şişlik şikayetiyle geliyor. Önce muayene ediyoruz. Muayene sonrası ultrason ve tomografiyle radyolojik olarak görüntüleyebiliyoruz. Fıtık tekrar içeri girebiliyorsa hastaya uygun bir zamanda randevuyla bu ameliyatı yapıyoruz. Ama bağırsak ve karın içi yağ dokular çok ciddi ağrı, sıkışma ve o bölgedeki bağırsağın dolaşımının bozulmasına kadar giden klinik durumlarda çok acil ameliyat kararı verdiğimiz hastalar olabiliyor. Ameliyatla o fıtığı gevşetip bağırsağı olması gereken yere gönderip o bölgeyi onarıyoruz. Erken dönemde hasta bir hafta da işine dönebilecekken, bağırsağın hasar gördüğü durumlarda hastanede yatış süreleri uzuyor” dedi.

“Göbek fıtığı yeni doğan bir çocukta bile görülebiliyor”

Göbek fıtığının genellikle ağır iş yapan kişilerde görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Faydacı; “Göbek fıtıkları doğumsal ve kazanılmış olarak görülüyor. Yeni doğan bir çocukta da görülebilir. Sonradan kazanılan durumlar ise ağır iş yapanlarda çok görülüyor. Ağır yük kaldıranlarda, kronik kabız olan hastalarda, bağırsak tümörleri, prostat şikayeti olanlarda fıtık daha çok karşımıza çıkabiliyor. Kronik akciğer ve bronşit hastalarında çok ciddi öksürmeye bağlı olarak karın içi basıncın arttığı durumlarda, fitness yapan bireylerde bile olabilir. Tedavi olarak baktığımızda ise açık ya da kapalı ameliyat yöntemlerini fıtığın büyüklüğüne ve yerine göre belirliyoruz ” dedi.