Denizli Cerrahi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Murat Çelik, hastane binasında düzenlediği basın toplantısında koronavirüse yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Hastanede görevli doktorlarında katıldığı basın toplantısında Çelik, koronavirüste son durum, hastane olarak yaptıkları çalışmalar, panik ortamında uzak durulması, el yıkamada dikkat edilmesi gereken konular başta olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu.

“KRİZ MASASI KURDUK”

 Hastane olarak tüm önlemleri aldıklarını ve kriz masası oluşturduklarını belirten Çelik, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 47 Coronavirüs vakası görüldü. Allah'a şükür bu hastalıktan bir ölüm yok. Sağlık Bakanlığı'nın tedbirleri iyi gidiyor. Biz de gerek Dünya Sağlık Örgütü'nün gerek Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki uzman bilim insanlarımız ve kendi sentezlerimizle hastanemizde önlemler aldık. Allah korusun bir salgın olması durumunda buna hazırız. Hastanemizde bir kriz masası kurduk. Doktorlarımız ve hastane çalışanlarımız koronavirüse karşı eğitimlerini tamamladı. İkincisi hastanemizde oturduğunuz koltuklardan tutun da odalarımız, kapı kolları mobilyalarımız 2 saatte bir dezenfekte edilmektedir. Olağan durumda bile ameliyathaneler rutinde de dezenfekte edilmekteydi. Biz sizin vasıtanızla vatandaşlarımıza iletmek istediğimiz, lütfen hasta ziyaretlerine kalabalık gelmesinler. Birden fazla refakatçi olmamalı. Devletin aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşlarımızın alacağı önlemlerde bu illeti yenmede önemli bir faktördür. Bunu unutmayalım. Artık herkes nasıl davranması ve ne yapması gerektiğini biliyor. Mesela yurt dışından geldiniz ve hasta olduğunuzu bilmiyorsunuz. 14 gün toplumsal alanlara girmemeniz gerekiyor, insanlara temas etmemeniz gerekir.

PANİK OLMAYIN!

Virüs salgınına karşı verilen savaşta panik olmaktan uzak durmanın öneminin büyük olduğunu belirten Çelik, “Lütfen sosyal medyadaki saçma sapan bilgilere de değer vermeyin. Her konuda olduğu gibi değişik spekülasyonlar yapılmaktadır. Ama asıl mesele panik olmamak. Bize büyük sıkıntılar panikten gelir. Panik olursak arkasından sosyo-ekonomik çöküntü gelebilir. Panik olmadan azami noktada devletimizin, vatandaşlarımızın aldığı tedbirlerle biz bu durumu aşarız. Ben salgının daha da büyüyeceğini düşünmüyorum. Benim inancım 1 ay gibi bir zaman zarfında koronavirüs ülkemizden temizlenecektir” diye konuştu.

“GENÇ NÜFUS ŞANSIMIZ”

Salgın noktasında Türkiye’nin önemli bir şansının da olduğunu belirten Çelik, “Biz aslında bu virüsü biliyoruz. Corona bir virüs ailesidir. Virüsün yeni türü olan Covid-19 ile karşı karşıyayız. Şunu iyi bilmeliyiz ki, belirli dönemlerde salgınlar olmaktadır.  Tıpkı influanza gibi. HIV, Ebola gibi. Biz zaten bunu dünyada gördük. SARS ve MERS salgınları da aynı ailedendi. COVID-19 ile SARS ve MERS virüslerinin bir farkı yok. Bizim şansımız virüs bize geç geldi ve biz erken önlem aldık. Bir diğer şansımız da bizim elimizdeki verilere göre 9 yaşın altında henüz bir ölüm görülmedi dünyada. Ölüm oranları daha çok Avrupa'da. Bizim ülke olarak şanslı tarafımız genç bir nüfusa sahibiz. Avrupa nüfusunun yaşlı olmasından dolayı ölümler orada daha fazla. Daha çabuk yayılmasının nedeni de Avrupa ile aramızdaki yaş farkından dolayı. Çin'de virüsün azaldığını görmekteyiz. İvmelerin aşağı doğru gittiğini görüyoruz. Mart ayına geldik ve virüste kırılganlık başladı. Bunu Avrupa için söyleyemesek de ülkemizde daha çabuk bitebilir” dedi.

EL YIKARKEN TEMİZLERKEN AMAN DİKKAT!

El temizliği noktasında biline doğru bilinen bir yanlışa dikkat çeken Çelik, “Virüsten korunmak için basit önlemlerimiz var. Bütün enfeksiyonlarda taşıyıcı yüzde 90 eldir. Bütün uzmanların bize söylediği gibi ellerinizi yıkayınız. Ellerimizi katkısız sabunla yıkamak sağlık için daha iyidir. Katkılı ve içinde anti-bakteriyel olan ürünleri ise çok sık kullanmak ise zarar verecektir. Keza, bir çoğumuzun çantasında ve cebinde taşıdığı anti-septik ilaçlar var. Bunları çok sık kullanmak doğru değildir. Bazı vatandaşlar obsesyon derecesinde elini anti-septikle ovuşturduğunu görüyoruz, bu yanlıştır. Çünkü el florasını bozarsınız. Tüm organlarımızda olduğu gibi ellerimizde de bizleri koruyan mikroplar var, dost bakteri ve virüsler. Biz bu florayı anti-septiklerle bozarsak enfeksiyonlara daha açık hale geliriz. Kolonya da aynı şekilde. Sonuçta alkol bu. Eğer sıklıkla kolonya kullanırsak el floramızı bozarız ve hastalıklara davetiye çıkarırız” diye konuştu.