Prof. Dr. Figen Ateşci, pandemi sürecini ruhsal olarak zorlayıcı, travmatik aynı zamanda geliştirici olduğuna vurgu yaparak psikiyatrik hastalıklarının takibinin önemli olduğunu söyledi.

HERKES İÇİN FARKLI BİR ETKİ YARATTI

1 Haziran itibariyle Bilim Kurulu kararınca kademe kademe normalleşme dönemi ile daha iyimser günlerin bizi beklediğine inandığını ifade eden Prof. Dr. Figen Ateşci, “Covid-19 pandemisi, tüm dünyada herkes için farklı bir etki yarattı.  Kontrolün elimizde olduğunu hissetmemiz bize iyi gelir. Ruh sağlığımızı korumada, belirsizliklere karşı geliştirmiş olduğumuz tahammül seviyesi önemli bir yer tutar. Pandemi süreci hastalığın bilinmezliği nedeniyle büyük bir bilgisizlik ve belirsizliğe gebeydi. Genel anlamda dünyada kaos ve paniğin hakim olduğu bu dönemde bir arada olma, beraber olma, tüm dünya ile birlikte ülkemizin de aynı sorunları yaşaması gibi nedenlerle bu zorluklarla başa çıkabildik. Fakat tabii ki bu sürecin sonuçları herkes için farklı bir etki yarattı. Her birimizin değişen hayat rutinleri, alışkanlıklarımız değişmek durumunda kaldı ve yeni bir denge kurma sürecine girdik”

RUHSAL SAĞLIK İÇİN BİR SINAVDI

Psikiyatrik hastalıklarda stresi yönetme becerisinde güçlükler yaşanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Figen Ateşci, “Stres yükü psikiyatrik hastalık tablosunun kötüleşmesine  sebep olabilir. Bu süreçte psikiyatrik hastalıkları olan bireylerin ağır ruhsal bedeller ödememesi için psikiyatrik, psikoterapötik tedavilerinin devamına özen göstermesi gerekir.” diye konuştu.

KORONAVİRÜS İLE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Tüm bu süreçte evde kalma sonucu depresyon, anksiyete ve psikotik atakların da tetiklenmesi durumunun olası olduğunu kaydeden Ateşci, “Bu belirsizliğe dayanmak zorundayız. Süreç iyimser gidiyor, koronavirüs bitmiş değil ve belki bir süre daha hayatımızda olacak bu durumu kabullenmeli bu süreçten aldığımız derslerle hayatımıza devam etmeliyiz. Bu süreçte belirsizliğe dayanabilme gücümüz gelecekte birçok belirsizliğe dayanabilme gücünü getirecektir. Bu dönemde psikiyatrik destek almak normal, gerekli, kendiniz için atabileceğiniz güzel bir adım olabilir.”dedi.