Kale ve Tavas ilçelerine yapılması planlanan Avdan Termik Santralına ait Nihai ÇED raporu geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılarak, yurttaşların raporla ilgili itirazlarını 10 Gün içerisinde Bakanlığa sunmaları istendi. CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 yılı Mart ayı içerisinde 37 adet ÇED olumlu kararı verdiğini hatırlatarak, “50 bin civarında zeytin ağacının katledilmesine yol açacak, yaşam alanları santralle dipdibe olacak” diye konuştu. Karaca, Dipsiz Göl ve Salda örneklerini hatırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 3. sefer aynı şansa sahip olmayabilir” uyarısında bulundu.

EVDE Mİ KALALIM, İTİRAZ ETMEK İÇİN VALİLİKLERE Mİ GİDELİM?”

Karaca, Tüm yurttaşlara evde kal çağrıda bulunulurken, bu çağrıyla çelişen uygulamalara devam ediliyor. Hem yurttaşa evde kal diyorsunuz, hem de Nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTTye. Bulaşla mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz” dedi.

“TERMIK SANTRALLAR, HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”

Karaca, “Koronayla ilgili alınan sokağa çıkma yasağı, şehirlerarası ulaşıma kapatma gibi tedbirler, 30 büyükşehir belediyesinin yanı sıra Zonguldak ilini de kapsıyor. AKP Genel Başkanı, Zonguldak’ı da listeye eklemelerinin nedeni olarak, bu ildeki solunuma dayalı hastalıkların yoğun olmasını gösterdi. Zonguldaktaki solunuma dayalı hastalıkların en önemli neden, kömür ve kömüre dayalı termik santrallar var. Çanakkale Çan, Soma, Yatağan, Afşin, Elbistan… Termik santrallar nedeniyle bir çok yurttaşımız benzer sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Termik santrallar, bir halk sağlığı sorunudur” diye ifade etti.