Nükleer Tıp A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olga Yaylalı uygulamalar hakkında bilgi verdi. PAÜ Hastanesinde Nükleer Tıp uygulamaları 1993 yılından itibaren verilmeye başlanmıştır. Nükleer Tıp Anabilim Dalı ve Nükleer Tıp Kliniği olarak Kınıklı’daki PAÜ Hastanesi Plaza binasında nükleer tıp hizmeti vermekteyiz. Nükleer Tıp Anabilim Dalı ve PAU SARUM Kınıklı Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği’nde nöroendokrin tümörler ve prostat kanserine özel görüntüleme ve tedavi yapabilme olanağı sağlayan Radyoaktif (Galyum 68 ve Lutesyum 177) işaretli Peptid Görüntüleme ve Yataklı Tedavi Üniteleri 2018 Mart ayından itibaren hizmete başladı.

Denizli’de ilk ve tek olarak halkımızın hizmetine sunulan bu uygulamalar aynı zamanda Ege bölgesinde ve çevre illerde, en yakın İzmir ve Antalya’dan sonra, yalnız PAÜ Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği’nde hizmete başladı. Bundan önce hastaların bu özel görüntüleme ve tedavi hizmetinden faydalanmak için Denizli dışına gitmeleri gerekmekte iken artık Denizli’de kendi kliniğimizde bu hizmetten faydalanabileceklerdir. Üniversitemiz ve bu radyoaktif işaretli peptidleri hazırlayan sentez cihazını (Scintomics GmbH GRP module 4V, Scintomics 8100 HPLC System) alarak kendi üretim kabiliyetine sahip hale gelmiştir. Bu sayede Ga-68 DOTATATE, Ga-68 PSMA ve Lu-177 DOTATATE, Lu-177 PSMA direkt olarak bölümümüzde üretilecek ve hastalarımıza, gecikme olmadan, hızlı ve kaliteli şekilde, bu hizmeti verebileceğiz. Kurulan sentez ünitesi, F-18 ve Ga-68 ile onkolojik, nörolojik ve metabolik hastalıklar için yeni geliştirilen tüm görüntüleme ajanları işaretlenebileceğinden, üniversitemizin bilimsel araştırma potansiyelini ileri düzeye taşıyacaktır.

Prof. Dr. Yaylalı; Nöroendokrin tümörlere ve prostat kanserine özel reseptörlerin varlığının Radyoaktif İşaretli Peptid görüntüleme sayesinde gösterilmesi ile bu hastalarda Lutesyum-177 tedavi yöntemi uygulanabileceğini ve bu özel tedavi şansını yakalayan hastaların yaşam süresi ve yaşam kalitesinin artacağını belirtti.

PAÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesine Nükleer Tıp Kliniğinde Bazı Özel Kanser Tiplerinin Tanısal Görüntüleme ve Tedavisi İçin Kullanılan Yeni Yöntemler Galyum 68 ve Lutesyum 177 İşaretli Peptidler hizmet vermeye başladı.