1 Ekim 31 Ekim arasında gerçekleşen Dünya Meme Kanseri Farkındalık ayının başlaması ile birlikte Özel Denizli Tekden Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin, hastalığın belirtilerini ve tedavilerini anlattı. Tekin,”Ayda bir elle kendinizi kontrol edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“GENETİK OLARAK 3-5 KAT RİSK VAR”

Genetik olarak meme kanseri riskinin 3 ila 5 kat artığını belirten Tekin,”Ekim ayı dünyada Meme Kanseri farkındalık ayı olarak bilinmektedir. Meme kanserleri kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir. 8 kadından en az birinde hayatının belli bir döneminde görülmektedir. Günümüzde meme kanseri tedavisi mümkündür. Ancak bu tedavide diğerlerinde olduğu gibi erken tanı önemlidir. Bunun yanı sıra genetik olarak da anne, teyze ve kardeş gibi kişilerde görülmüş meme kanseri kişilerin yakalanma oranını 3 ila 5 kat artırmaktadır” dedi.

“KENDİ KONTROLÜNÜ YAPMALI”

Düzenli olarak kişilerin kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini belirten Tekin,”Meme kanserlerinin teşhisinde en etkili yöntem kişinin kendini kontrol etmesidir. 20 yaşından sonra her ay kendi kendini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Ele gelen kitle, meme başında çökme, meme ucundan kanlı akıntı, deride portakal kabuğu görünümü şüpheli görülen durumlardır. Bu durumu gözlemleyen kişilerin acil olarak hekimlerine başvurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Meme kanserinin tedavilerinden bahseden Tekin,”Meme kanserinin birkaç tedavi yöntemi vardır. Kemoterapi denilen ilaç tedavisi, küçültmek ve ya önce ameliyat sonra ilaç ilerlemiş hastalarda ise ışın tedavi edebilmekteyiz. Kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun. Bu konuda erken teşhis çok önemlidir. Korkup çekinecek bir durum yoktur” dedi.

“ERKEKLERDE DE RİSK VAR”

Erkeklerde kanser hücrelerinin daha hızlı yayıldığını söyleyen Tekin, “Erkeklerde de nadirde olsa meme kanseri görülmektedir. Kadınlara göre daha hızlı yayılmaktadır. Erkeklerde bu konuda dikkatli olmalıdır. Erkeklerde de şüpheli bir kitle, deride çekilme, meme başında içeri çökme, meme derisinin portakal kabuğu gibi görülmesi gibi şüpheler gözükürse hekimlerine başvurmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.