Bahar aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi de hızlı kilo verme isteğinin oluştuğunu vurgulayan Diyetisyen Gizem Karakuş Mutlu, özellikle internet vs. yerlerden okuyarak sağlıksız detox ya da şok diyetler yapılmaması uyarısında bulundu. Mutlu: “Uzun bir süredir evdeyiz, evde geçirilen süre arttıkça hamur işi, çerez, abur cubur tüketimi arttı, hareketimiz azaldı, bunun sonucunda kilomuz arttı. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kilolarımızdan kurtulmanın sağlıklı ve zinde bir vücuda dönmemizin vakti geldi. Peki nasıl kilo vermeliyiz? Dergi, internet vs gibi yerlerden bulunan kandırmaca ve sağlıksız detox veya şok diyetler metabolizmamızın işleyişini bozarak sağlığımızı olumsuz etkiler, verilen kilolar çok daha fazlasıyla geri alınır ya da beraberinde başka hastalıklara neden olabilir” dedi.

Aldığımız Kiloları Sağlıklı Bir Şekilde Nasıl Verebiliriz?

Kilo vermede en sağlıklı yöntemin yeterli ve dengeli beslenerek ideal kiloya dönmek olduğunu ifade eden Mutlu; “Sağlıklı beslenme yoncası dediğimiz yonca yapraklarında bulunan besin gruplarından her öğünde yeteri kadar tüketmeliyiz. Peki nedir bu besin grupları;

1)Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil dediğimiz protein içeriği yüksek besinler

2)Süt ve süt ürünleri; kalsiyum, fosfor, çinko içeren besinler

3)Sebze ve meyve grubu dediğimiz diyet lifi, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler

4)Tahıl Grubu; tam buğday ekmek, makarna, bulgur, yulaf, çavdar. Sağlıklı karbonhidrat ve B vitaminleri içeren besinler.

Bunun dışında ek olarak yağ grubu dediğimiz ekstra almamıza gerek olmayan ama yemeklerin, salataların içinde olan yağlardır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeklerimiz mutlaka 4 besin grubunu da içermelidir. Bu şekilde beslendiğimizde vücudumuzun işlevi için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli şekilde almış olup hem sağlıklı beslenmiş hem de almamız gerekenden fazla kalori almadığımız için ideal kilomuza da ulaşmış oluruz” diye konuştu ve örnek bir menü önerisinde bulundu.

Örnek bir öğle veya akşam yemeği menüsü

1 tabak az yağlı bol yeşillikli salata

1 kase yoğurt

3 adet ızgara köfte

2 dilim tam tahıllı ekmek

 veya

1 tabak kuşbaşı etli bol sebzeli türlü

6 kaşık bulgur pilavı

1 kase naneli cacık