İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk sigaranın dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görüldüğünü içerisinde yüksek oranda nikotin bulunduğu için de bağımlılık yaptığını söyledi. Öztürk; “Sigara içmek sağlık için risk oluşturmakta ayrıca kişi, aile ve ülke ekonomisine ciddi yük getirmektedir. Sigara kalp ve damar hastalıkları, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH, damarlarda tıkanma ve buna bağlı oluşabilecek felç gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gebelik döneminde sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olacak çocukta gelişim bozukluklarına neden olabilmektedir. Ayrıca günde bir paket sigara içen bir kişi yaklaşık 20-30 yıl içinde sigara için yaklaşık 100 bin TL’lik harcama yapmaktadır. Sigara kullanımıyla birlikte oluşabilecek hastalıkların tedavisi için de yıllar boyunca harcama yapılması gerecektir.  Sonuç olarak hem sigara satın almak için yapılan harcamalar, hem de hastalanan kişiler için yapılacak sağlık harcamaları ülkemiz açısından önemli bir maddi yük getirecektir” dedi.

Denizli’de 2017 Yılında 2 Bin 134 Kişi Sigara Bırakma Polikliniklerine Başvurdu

Sigarayla mücadele konusunda Denizli’de önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Sigara bırakmayı düşünenler 24 saat açık olan Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattını (ALO171) arayarak destek alabilirler. Yine Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurarak merkezde bulunan ve sigara bırakma konusunda eğitim almış hekimlerin yardımı ve yönlendirmesiyle sigarayı bırakabilirler. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayı bırakma tedavisi alan kişilere ücretsiz ilaç dağıtımı da yapılmaktadır” dedi. Öztürk ayrıca Denizli’de 2017 yılında 2 bin 134 kişi sigara bırakma polikliniklerine başvurduğunu ve bunlardan da 398’inin sigarayı bıraktığını söyledi.  

Yeşil Dedektör Uygulamasıyla İhbarda Bulunabilirsiniz

Kapalı mekânlarda tütün mamulleri kullanımının önlenmesi, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünlerini kullanmayan vatandaşların haklarını korumak adına Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay tarafından 2017 yılında uygulamaya konulan Yeşil Dedektör uygulamasından da bahseden Uz. Dr. Berna Öztürk 2017 yılında Alo 184 ve Yeşil Dedektör uygulamasına 772 ihbar geldiğini yapılan denetim sonucunda bunlardan 104’ünde sigara kullanıldığını tespit ederek ceza uygulandığını söyledi. Öztürk: “Bakanlığımız tarafından başlatılan Yeşil Dedektör uygulamasını Denizli’de de sahada başarıyla uyguluyoruz. Ekiplerimiz gelen ihbarları değerlendirerek sigara ihlali varsa gerekli işlemleri uyguluyor. Ayrıca 2017 yılı içerisinde 32 bin 52 kez ekiplerimiz tarafından denetim yapıldı ve bunlardan sigara ihlali yapan 280 işletmeye ceza uygulandı.  Vatandaşlarımız kapalı mekanlarda sigara kullanımı olursa ALO 184 yada akıllı telefonlarına indirdikleri Yeşil Dedektör uygulamasıyla ihbarda bulunabilirler” diye ifade etti.