Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, idrar yolu darlığından dolayı idrar yapmakta sıkıntı yaşayan 50 yaşındaki A.B, PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.

Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Aybek yönetiminde kapalı yöntemle uygulanan genişletmeden bir süre sonra sıkıntının devam etmesi üzerine hastanın ağız içi yanak dokusu kullanılarak yeni bir idrar yolu oluşturuldu. Uygulanan tedavi sonrasında yakınmalarının tümü düzelen hasta, sağlığına kavuştu.

Prof. Aybek, kadın idrar yolu darlıkları nadir görülmekle birlikte son yıllarda görülme sıklığının arttığını söyleyerek, hastaların genellikle idrar yapmada zorluk çekmeyle başvurduklarını bazen de yapamama nedeniyle sonda takılmak zorunda kalabildiklerini belirtti.

TÜRKİYE'DE İLK

Hastalarında da 30 yıldır bu yakınmaların bulunduğunu ve hayatının kabus haline geldiğini söyleyen Aybek, "Değerlendirmelerimiz neticesinde ilk yapılacak tedavi yöntemleri arasında olan kapalı yöntemle genişletme uyguladık ve bir süre faydalı oldu ancak sonrasında sıkıntının devam etmesi üzerine tekrar durumu değerlendirdik. Doç. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş ile birlikte hastamızı bilgilendirerek erkek hastalarda sıklıkla uyguladığımız ağız içi yanak dokusu kullanarak farklı bir teknikle yeni bir idrar yolu oluşturduk. Türkiye'de ilk defa bir kadın hastanın yanağından alınan parçayla idrar yolları hastalığı tedavisi gerçekleştirildi. Şu an hastamızın başlangıçta olan yakınmalarının tümü düzeldi. Cerrahi teknik bazı yönleri ile dünyada ilk kez olma özelliklerini taşımaktadır” dedi.

Sağlığına kavuşan A.B. ise 30 yıldır bu hastalığı çektiğini, daha önce birçok kez kapalı ameliyat ve genişletme yöntemleri ile tedavi olmaya çalıştığını ifade ederek, "Yapılan operasyonla yeniden doğmuş gibi oldum. Pamukkale Üniversitesine ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. (AA)