BURSA (İGFA) - Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz yumurta dondurma işlemi, kariyer planlamasından veya başka gerekçeler ile bebek sahibi olmayı erteleyen veya sağlık nedenlerinden dolayı anne olmayı ertelemek zorunda kalan kadınların bir seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde hızla gelişen laboratuvar koşulları ve teknolojileri yumurta dondurmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, yumurta dondurma hakkında tüm merak edilenleri anlattı.

"Kariyer planlaması yapan ve çeşitli sağlık problemlerinden ötürü anne olmayı erteleyen kadınlar, eğer rezervleri kritik bir noktada ise, yumurtalarını dondurup ileride bu yumurtaları kullanarak çocuk sahibi olabilmektedir" diyen Prof. Dr. Recai Pabuçcu, "Türkiye’de önceki yıllarda sadece kanser gibi zorunluluk hallerinde Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği yumurta dondurma işlemi, 2014’te yayımlanan yönetmelik ile erken menopoz riski olan veya henüz ailesini tamamlayamamış bireyler için de umut kaynağı haline gelmiştir." dedi.

İşlemin mutlaka deneyimli tüp bebek merkezlerinde yapılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Pabuçcu, yumurta toplama işleminin ileri yaş ya da çeşitli nedenlerle yumurtalık kapasitesi azalmış bekar kadınlarda da uygulanmaya başladığını da kaydetti.