Raporda OECD verilerine göre üye ülkelerin çocuk yoksulluğu ortalaması yüzde 12,8’ken Türkiye’de bu oranın yüzde 20’nin üzerinde olduğu belirtildi. TÜİK’in Çocuk 2021 raporuna göre ise 2020 yılı itibariyle yoksul çocuk sayısının 7 milyon 378 bin olduğu kaydedildi. Kamu Denetçileri Kurumu’nun geçtiğimiz yılki verilerine göre gelir kayıplarından dolayı her 4 çocuklu aileden biri, bir gün veya daha uzun süre gıdasız kaldı. Çocuklu ailelerin yarısına yakın kısmında yetişkinler parasızlık nedeniyle bir öğünü atladı.

‘OKUL KANTİNLERİ LÜKS OLDU’

Raporda son bir yılda tüm kalemlere yüzde 100’ün üzerinde zam gelen okul kantinlerinin artık öğrenciler için lüks halini aldığına işaret edildi. Devlet okullarında geçen yıl ortalama 5 lira olan tostun bu yıl 11 liraya yükseldiği, 2,5 lira olan ayranın 5, bir lira olan suyun en az 2,5 lira olduğu raporda yer aldı. Çocuklarına beslenme çantası hazırlayamayan bir velinin aylık en az vermesi gereken harçlığın 350 liraya yükseldiği raporda yer aldı. Çalışmada ayrıca asgari ücretli bir velinin maaşının yüzde 6,5’ini okul kantinine verdiği kaydedildi.

Paylaşımda TÜİK verilerine göre ilkokul ve ortaokulda okuyan 9 milyon 831 bin öğrencinin 2 milyon 128 bini, muhtaç durumdaki ailelere verilen 50 ile 90 lira arasındaki nakit yardımı ile okula gidebiliyor.

‘ÇOCUKLARIN GÜNDEMİ KRİZ VE YOKSULLUK’

Paylaşımda çocukların taleplerine de yer verildi. Çocuk meclisleriyle yapılan toplantılarda ekonomik kriz ve yoksulluğun ön plana çıktığı kaydedildi. CHP’li Karaca’nın yaptığı açıklamada çocukların şu ifadeleri kullandıkları belirtildi;

*Herkesin eşit olmasını istiyorum mesela babam bana bir şey alabiliyorsa arkadaşımın babası da ona aynı şeyi alabilmeli.

*Beslenme hakkımızdan bahsedeceğim. İnsanlar ekonomik sebeplerden dolayı ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.

"Denizli’de 200 Bin Kişi işsiz kaldı Demişti" Özgür Özel’e Yanıt DSO Ve DTO'dan Geldi "Denizli’de 200 Bin Kişi işsiz kaldı Demişti" Özgür Özel’e Yanıt DSO Ve DTO'dan Geldi

*Bazen de ailelerin maddi durumu kötü olduğu için bazı çocuklar çalışmak zorunda kalıyor. Çalışmak yerine onların da okula, parka gitmesini istiyorum.

* Ayrıca ülkemizde bir ekonomik kriz var. Aileler çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

*Barış ve huzur istiyoruz. Eğitimde eşitlik istiyoruz. Özellikle okullarda küçük düşürülmemek istiyoruz. Çocuklar olarak mutlu huzurlu ve güvenle yaşamak istiyoruz.

*Aileler maddi açılardan yetersiz ve bu nedenle çocuklar çalışabiliyor. Onun yerine eğitim almalılar.

*Düşüncelerimi belirtebilmek istiyorum.

*Mecliste sadece çocuklar için bakan olsun. Ve bizi temsil edecek bakanın tüm illerden çocuk temsilcileri olan bir meclis ile karar almasını istiyorum.

*Çocukların 18 yaşından önce evlendirilerek başta eğitim, oyun oynama, yaşama gelişme, katılım ve korunma hakkı olmak üzere birçok hakkın elinden alınmasının önüne geçilmelidir.

* Yıkılan okullar yerine yenileri yapılmalı. Taşımalı eğitim sisteminden vazgeçilmeli. Paralı eğitim son bulmalı, kurslar, atölyeler düşük ücretli/ücretsiz her çocuğa sağlanmalı. Evsizler için barınma imkânları sağlanmalı.

*Çocuk Meclislerinden düzenli görüş alınsın.