Asgari Ücret Tarifesi mevcut durumda yılda bir güncelleniyor. CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise ülke ekonomik koşullarına ve yaşam şartlarının ağırlaşmasına atıfta bulunarak avukatlar için hazırladığı teklifle avukatların enflasyon karşısında ezdirilmemesi için düzenleme öneriyor. Teklif kabul edilip hayata geçerse,  nasıl ki memur maaşları için Ocak ve Temmuz aylarında 2 ayrı zam hesaplanmakta, nasıl ki bu yıl yaşanan alım gücü kaybı ve ekonomik kriz nedeniyle asgari ücrette ara zam modeli uygulanmaktaysa; yargının savunma ayağını temsil eden avukatların tarifelerinin de 6 ayda bir güncellenmesi modeliyle avukatlar da hak ettiğine kavuşacak.

“AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YILDA İKİ KEZ GÜNCELLENMELİ”

“Yaşanan ağır ekonomik buhran, artık avukatları mesleklerini yapamaz konuma getirmiştir. Şu an yürürlükte olan mevzuata göre Türkiye genelindeki Barolar her yılın Eylül ayında bir “öneri” olarak tarife hazırlamakta ve sonrasında her yılın Ekim ayında da TBB son hali verilmiş olan tarifeyi Adalet Bakanlığı’na sunmaktadır. Yılda bir kere hazırlanan AAÜT haliyle yürürlükte olacağı bir sene boyunca ekonomik krizlere, alım gücünün düşmesine dayanabilecek durumda olması gerekmektedir. Ancak bunu bir sene boyunca yapabilmek, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz sürecinde imkansızdır. Aralık ayında %30 civarı enflasyon açıklanmakta iken Temmuz’da %80’e yakın bir enflasyon ile karşılaştık ki bu rakamların makyajlı rakamlar olduğu göz önünde bulundurulursa, Adalet Bakanlığı’nın avukatlar için tarifeyi acilen güncellemesinin önemi ortaya çıkacaktır.”

“2023’Ü BEKLEMEDEN, YENİ TARİFEYE DEK GEÇİCİ GÜNCELLEME ŞART”

“Verdiğimiz kanun teklifi ile her yıl eylül ayında Barolar tarafından hazırlanan tarifelerin Eylül ve Mart aylarında hazırlanması ve TBB’nin de her yılın Ekim ve Nisan ayında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili işlemleri yapması amaçlanmaktadır. Bu teklif ile birlikte tarife 6 ayda bir güncellenerek o günkü ekonomik koşullara uyum sağlamış olacaktır. Ayrıca 2023 yılı AAÜT yürürlüğe girinceye kadar daha önümüzde birkaç ay boyunca yürürlükte kalacak 2022 AAÜT için geçici bir güncelleme yapılarak yeni tarife hazırlanıncaya kadar son açıklanan enflasyon oranında zam yapılması amaçlanmaktadır”

“SAVUNMANIN GELDİĞİ NOKTA “SEYYAR AVUKATLIK”

“Ben 27 yıl avukatlık yapmış bir milletvekiliyim. Tanık olduğum öyle üzücü durumlar var ki artık avukatların büro açamaz, kira ödeyemez duruma geldiği, “seyyar avukatlık” adını koyduğu müvekkilleriyle kafelerde çay bahçelerinde görüşmelerle mesleklerini sürdürmeye çalıştığı, ailesine mahçup olmamak için yeni mezunların asgari ücret altı ücrete yeter ki çalışayım demek zorunda bırakıldığı bir sürece tanıklık etmekten üzüntü duyuyorum. Hak hukuk adalet için mücadele veren tüm meslektaşlarım adına bu teklifi ve çağrımızın karşılık bulmasını umuyorum.”

Öztürk’ten Denizli’yi Turizmde Öne Çıkaracak Adım Öztürk’ten Denizli’yi Turizmde Öne Çıkaracak Adım